Verden

Ingen kutt å snakke om

FN: Da Norges nye utenriksminister, Børge Brende, hadde sitt første møte med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, var det ikke noe snakk om de blåblås bistandskutt.

NEW YORK (Dagsavisen): I sitt første møte med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, diskuterte utenriksminister Børge Brende (H) flyktningkrisen i Syria og nødhjelp og gjenoppbygging i Filippinene, klimaendringer og Midtøsten.

At Norges nye Høyre/Frp-regjering har besluttet å kutte 400 millioner i bistandsbudsjettet, inkludert 125 millioner i overføringene til FN, var ikke et tema, sier Brende til Dagsavisen.

Han mener ordet «kutt» er feil å bruke, siden pengebruken faktisk går opp i 2014 i forhold til i 2013. Men i forhold til budsjettet de rødgrønne la fram før de gikk av, har den nye regjeringen kuttet i flere bistandsposter.

- Viktigere enn før

- Jeg sa til generalsekretæren at regjeringen er opptatt av et sterkt FN. Når vi ser på de krisene som preger verden nå, så er FNs rolle viktigere enn noen gang, sier Brende.

- Snakket dere om de norske budsjettkuttene?

- Det jeg sa til FNs generalsekretær, er at Norge bruker over en milliard mer i 2014, hvis budsjettet vi har framlagt blir vedtatt i Stortinget, enn hva vi bruker i 2013.

- Men dere kutter i forhold til de rødgrønnes budsjett. Snakket dere om det?

- Det har selvsagt vært noe interesse knyttet til en ny regjering med Høyre og Fremskrittspartiet og hvordan et budsjett for bistand og utvikling ville se ut. Realiteten er at vi i budsjettet som er framlagt for Stortinget, bruker én milliard mer enn hva de rødgrønne brukte i 2013. Det tror jeg de forstår og at de ser at man ikke kan få noe sterkere forpliktelse knyttet til internasjonal solidaritet, sier Brende.

Han mener Ban Ki-moon lyttet «entusiastisk» til forsikringene om fortsatt tett samarbeid.

For smått

En debatt om kutt i norske bistandsbudsjetter blir for smått for FN, tror Brende. Det hører den hjemlige debatten til.

- Her er de opptatt av de store linjene og de generelle forpliktelsene, sier Brende og trekker fram de to store humanitære krisene på Filippinene og i Syria.

I dag møter Brende USAs utenriksminister, John Kerry, for å forsøke å finne løsninger på den akutte humanitære krisen i Syria.

- Flyktning­situasjonen og de internt fordrevne i Syria er en av de verste flyktningsituasjonene siden andre verdenskrig, sier Brende.

Nylig besluttet den norske regjeringen å halvere FN-kvoten med flyktninger fra Syria, fra 1.000 til 500 flyktninger. Heller ikke dette var noe tema på møtet mellom generalsekretæren og Norges utenriksminister, som ikke tror FNs generalsekretær er detaljorientert om norske forhold.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen