En norsk NATO-soldat ankommer utenfor restauranten Taverna Du Liban i ambassadestrøket Wazir Akbar Khan i Kabul. Mange av utlendingene i Afghanistan har bolig i denne bydelen. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

IMF-topp og FN-ansatte drept

AFGHANISTAN: Det internasjonale pengefondets (IMF) representant i Afghanistan og tre FN-ansatte var blant de minst 16 drepte i bombeangrepet i Kabul fredag. 13 av de døde skal være utlendinger.

Den 60 år gamle libaneseren Wabel Abdallah har ledet IMFs kontor i den afghanske hovedstaden siden 2008.

– Dette er tragiske nyheter, og alle oss ved fondet er knust, sier IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse fredag kveld.

– Tre FN-ansatte og noen fra andre internasjonale organisasjoner er bekreftet døde. Slike målrettede angrep mot sivile er fullstendig uakseptabelt og er et opplagt brudd på internasjonal humanitærrett, sier FN-talsmann Farhan Haq til nyhetsbyrået Reuters.

Selvmordsangrep

Det britiske utenriksdepartementet bekrefter at en brite ble drept. Også to canadiere døde i angrepet.

– Dette er en brutal terrorhandling som ikke kan gå ustraffet, sier Canadas utenriksminister John Baird i en uttalelse.

Tre personer sto bak angrepet mot restauranten Taverna du Liban, som ligger i ambassadestrøket i Kabul og ikke langt fra den norske ambassaden.

En selvmordsbomber sprengte seg utenfor restauranten, og to personer stormet inn i lokalet og begynte å skyte.

– Det var tre angripere. Alle er drept, opplyser Kabuls politisjef Mohammad Zahir til nyhetsbyrået DPA.

– 13 utlendinger og tre afghanere ble drept i angrepet, legger han til.

Elitesoldater rykket ut for å stenge av området mens det fortsatt ble avfyrt skudd. Norske spesialsoldater deltok i aksjonen som veiledere for det afghanske politiets antiterrorenhet Crises Response Unit (CRU).

– Noen norske mentorer er med på oppdrag og i operasjonene som CRU rykker ut på, sier major og pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret til NTB.

Populær restaurant

Ingen ansatte ved den norske ambassaden er kommet til skade, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

– Norge fordømmer terroraksjonen i Kabul på det sterkeste. Våre tanker går til de mange berørte og deres pårørende, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

Taliban har tatt på seg skylden for angrepet, og en talsperson for Taliban sier at flesteparten av de drepte utlendingene er tyskere. Det er ikke bekreftet av tyske myndigheter.

Restauranten der angriperne slo til, er populær blant ambassadeansatte og andre utlendinger som jobber i Afghanistan. Mange velstående afghanere bor også i Wazir Akbar Khan-nabolaget.

Restauranten hadde blant annet væpnede vakter, og gjestene må gjennom minst to ståldører for å komme inn i lokalene.

– Jeg satt med vennene mine på kjøkkenet da det eksploderte og røyken fylte kjøkkenet, fortalte kebabkokken Abdul Majid til AFP samtidig som han ble behandlet for beinbrudd på et sykehus i nærheten.

– En mann kom inn mens han ropte og begynte å skyte. En av mine kolleger ble skutt og falt. Jeg løp mot taket og kastet meg over på naboeiendommen, sier han.