Verden

Ikke-liberale ledere knytter bånd

Filippinenes president Rodrigo Duterte innledet i går et firedagers besøk i Israel. En mindre viktig sak, hvis ikke det var for at besøket forsterker en ny og farlig trend.

JAFFA (Dagsavisen): Duterte, som er omstridt i sitt hjemland, har blant annet sagt at kvinner vil bli voldtatt hvis de er pene, og har sammenlignet seg selv med Adolf Hitler. Likevel tok statsminister Benjamin Netanyahu ham pent imot.

Her er et av Dutertes mer berømte utsagn, som kom i forbindelse med Filippinenes utfordringer med narkotika:

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Det er tre millioner narkotikaavhengige. Jeg skal gladelig slakte dem, sa presidenten.

Under besøket er den filippinske lederen ventet å undertegne avtaler om kjøp av israelsk militært utstyr. Han skal trolig også gi israelske oljeselskap borrerettigheter på Filippinene. Og ikke minst, han skal plante et symbolsk tre i Yad Vashem, Holocaust-museet i Jerusalem, rett ved siden av et annet tre som nylig ble plantet av Ungarns statsminister Victor Orban.

Faretruende trend

Og det er her en ser konturene av den nye og faretruende trenden: I stadig større grad allierer nå populistiske, gjerne rasistiske og demokratiundergravende, ledere seg. Dutertes rulleblad er kjent. Netanyahu driver regelrett hets mot Israels palestinske statsborgere, samt undergraver de demokratiske kreftene i landet. Og Orban i Ungarn flørter systematisk med antisemittisme.

Selvsagt kan ikke alle demagogene alliere seg. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har for eksempel pisket opp et hat mot Israel i sitt hjemland. Men for så vidt bruker da Erdogan og Netanyahu hverandre – for å underbygge fiendebildene de trenger for å samle sine folk bak seg. Så er det USAs president Donald Trump, som lettere kommer med godord om lederne i Nord-Korea og Russland enn sine vestlige kollegaer.

I Israel er mange bekymret. Netanyahu har nettopp inngått en nær personlig allianse med Trump, noe Israel kan komme til å betale for senere.

– Dette er ikke noe sunt grunnlag for et langsiktig forhold, og det må også balanseres opp mot skaden dette skaper i andre vestlige land, advarte i helgen Shlomo Brom, en tidligere general, og Shimon Stein, en tidligere diplomat, i en artikkel i avisen Haaretz.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Påvirker

De nye alliansene forandrer allerede dynamikken i verdenspolitikken. I EU har fire av de mindre liberale statene – Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovakia – dannet en egen gruppe, Visegrad-alliansen, som fremmer deres interesser. Mens EU – i det minste på papiret – anså seg selv for å være en gruppe som fremmet menneskerettigheter, blir den politiske kursen nå gjerne blokkert ettersom Visegrad-alliansen ønsker en mer nasjonalistisk og ofte fremmedfiendtlig politikk.

Inn her kommer også Israel. Selv om for eksempel Ungarns leder flørter med antisemittisme, ser Orban på Israel som en alliert, både fordi også Netanyahu ser seg tjent med en mindre demokratisk verdensorden og på grunn av den mangeårige konflikten med de arabiske statene, altså muslimene, ifølge Orban. Netanyahu er altså høyst kritisk til antisemittisme på venstresiden, men har ingen problemer med å alliere seg med antisemitter på høyresiden.

Israel ser ikke minst en mulighet til å påvirke EUs politikk. EU som tradisjonelt har vært dominert av vesteuropeiske stater som lenge har vært kritiske til Israels okkupasjon av palestinske områder, må nå ta hensyn til Visegrad-gruppen i utformingen av sin utenrikspolitikk. Gjennom sin allianse med Visegrad-gruppen greide Netanyahu for noen måneder siden for eksempel å moderere en ventet EU-fordømmelse av flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem.

Når det gjelder Duterte, nyter Israel allerede godt av at Filippinene ikke stemmer mot Israel i internasjonale fora, som i FN.

Mer fra Dagsavisen