Verden

ICRC: Ukraina er i krig

UKRAINA: Den ­internasjonale Røde Kors-komiteen definerer situasjonen Øst-Ukraina som en krig.

Dermed kan Malaysia Airlines-styrten være en krigsforbrytelse.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har ikke selv kommet med en offisiell kunngjøring om at de nå vurderer situasjonen i Ukraina som krig, nyhetsbyrået Reuters som slapp nyheten, baserer seg på diplomatkilder som viser til et hemmeligstemplet dokument.

Regler for stridende

Hvis dette stemmer, har konflikten beveget seg inn i et nytt rettslig paradigme. Nå kan dørene åpnes for at hendelser i Ukraina, som tap av sivile liv, kan etterforskes og behandles som krigsforbrytelser. Dette inkluderer altså den mulige nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet som i forrige uke styrtet i et opprørskontrollert område i Øst-Ukraina. Ble det gjort med vilje, kan det nå anses som en krigsforbrytelse, og etterforskes som det, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute:

- Dette betyr at det nå er reglene for stridende som gjelder. Nederland vil kunne kreve at dem de mener står bak flystyrten, blir rettsforfulgt for krigsforbrytelser av enten Russland eller Ukraina. Om det ikke blir gjort kan Nederland kreve dem utlevert, sier Hellestveit til Dagsavisen. Hun understreker at hun ikke har sett uttalelsen fra ICRC.

Vrakdeler tuklet med

ICRC er ifølge Genèvekonvensjonene talsperson og vokter av krigens folkerett. Derfor tillegges komiteens ordvalg om konflikter stor vekt i FN-systemet. Statene som har undertegnet Genèvekonvensjonene har gitt ICRC i mandat å beskytte ofre i internasjonale og interne væpnede konflikter, blant dem krigsfanger og ikke-stridende.

I går ankom toget med de fleste av de omkomne fra flystyrten byen Kharkiv utenfor opprørskontrollerte områder. Derfra fraktes de avdøde videre til Nederland. Samtidig sa en talsperson for Organisasjonen for sikkerhet og sam­arbeid i Europa (OSSE) at flydeler på havariområdet hadde blitt skåret i og tuklet med, ifølge BBC.

Det internasjonale klimaet fryser nå til mens informasjonskrigen om hva som egentlig hendte med flyet, fortsetter. USAs utenriksminister, John Kerry, hevder at beviser peker mot at prorussiske opprørere skjøt ned flyet med våpen fra Russland.

Flere andre vestlige land hevder også at det er flere beviser for at de pro­russiske separatistene står bak tragedien. Russiske medier spekulerer på sin side om den mulige nedskytningen er et attentatforsøk på president ­Vladimir Putin som fløy over Øst-Europa samme dag.

Putin selv benekter å ha gitt separatistene våpen, men sier han likevel vil legge press på opp­rørerne i Øst-Ukraina for en åpen og uhindret etterforskning av flystyrten, ifølge NTB.

- Vi vil gjøre alt vi kan for en gjennomgående, dyptpløyende og åpen etterforskning, sier den russiske presidenten.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen