Verden

Ian Paisley er død

HYLLES: Den nordirske politikeren, unionstilhengeren og predikanten Ian Paisley er død, 88 år gammel. Han hylles av tilhengere og tidligere motstandere.

– Min elskede mann, Ian, gikk til sin evige hvile i morges, sier Eileen Paisley i en uttalelse fredag.

Ian Paisley var tidligere leder for Nord-Irlands demokratiske unionistparti (DUP) og var gjennom flere årtier en av de mest profilerte politikerne på protestantisk side i nordirsk politikk. Den tidligere protestantiske pastoren sto for en sterkt britiskvennlig linje og var en svoren fiende av de katolske republikanerne.

Derfor vakte det fredag blandede reaksjoner da en av hans gamle erkefiender, Sinn Feins Martin McGuinness – viseførsteminister i Nord-Irland og tidligere aktiv i IRA – skrev følgende på Twitter:

– «Veldig lei for å høre at Ian Paisley er død. Min dypeste medfølelse går til kona Eileen og familien. En gang politiske motstandere – jeg har mistet en venn».

Innflytelse

Paisleys partifelle i DUP og nåværende førsteminister Peter Robinson sier at da konflikten i Nord-Irland var på sitt mest alvorlige, hadde den «rungende røsten til Ian Paisleys røst en spesiell resonans» hos det nordirske folket.

– Jeg tror ikke at noen har hatt større innflytelse i Nord-Irland opp gjennom årene, sier Robinson til BBC.

– Selv dem som syntes det verste om ham som politiker, syntes godt om ham som person, fortsetter han.

«Dr No»

Ian Paisley gikk også under kallenavnet «Dr. No» for i årevis å ha svart bastant «nei!» og «aldri!» på ethvert forslag om fredsavtale.

Men etter at fredsprosessen i Nord-Irland for alvor kom i gang mot slutten av 1990-årene, viste han stor forsoningsvilje og inngikk en avtale med sin politiske erkefiende Sinn Féin. Han ble i 2007 førsteminister i en nordirsk selvstyreregjering og ble senere adlet med tittelen baron Bannside.

I 2008 forlot han politikken etter nærmere 40 år i rampelyset.

Mer fra Dagsavisen