Verden

I søkelyset for EU-toppjobb

EUROPA: Navnet Helle Thorning-Schmidt er på stadig flere lepper når EU-toppjobbene snart skal besettes. Spekulasjonene rundt Danmarks ­statsminister har økt før toppmøtet i dag.

Hun er sosialdemokrat med toppolitisk erfaring, har bredt kontaktnett og er en dyktig kvinne. Danmarks stats­minister Helle Thorning-Schmidt har det meste mange er ute etter for en av lederjobbene i EU som skal besettes i år. Ledere på sentrum-venstre-siden i EU-land har derfor Thorning-Schmidt høyt på listen over personer de ønsker seg. Dragkampen er blitt intensivert i kulissene foran EU-toppmøtet som starter i Brussel i dag, med hektisk møtevirksomhet mellom stats- og regjeringssjefer.

Dragkamp

Den mest aktuelle jobben for Thorning-Schmidt kan være som president for Det europeiske råd etter Herman van Rompuy.

Men Helle Thorning-Schmidt har foreløpig bare vært statsminister i snaut tre år, og sier selv hun vil fortsette i dansk politikk.

- Man kan regne med at jeg er statsminister i Danmark også når vi åpner Folketinget i oktober. Man kan regne med at jeg står i spissen for Social­demokraterne når vi går til valg neste gang. Jeg har tidligere sagt at jeg vil si nei hvis jeg får tilbudet, sa Thorning-Schmidt på direkte spørsmål for få dager siden.

Men siden den slags svar er forventet av nasjonale toppolitikere som vurderes til internasjonale jobber, har det ikke hindret spekulasjonene å løpe. Den internasjonale finansavisen The Financial Times hadde Thorning-­Schmidt som hovedoppslag tirsdag, og dansk presse er full av omtale.

- Hun er nødt til å si at hun ikke er interessert, og at hun fortsetter som statsminister. Det er dårlig kutyme utad å erklære seg som kandidat. Det gjør man ikke internasjonalt, sier professor Peter Nedergaard til Politiken.

Det er en komplisert kabal som ligger til grunn for diskusjonen om topp­jobbene i EU nå. Særlig debatten om hvem som skal bli EU-kommisjonens neste president etter José Manuel Barroso har dominert de siste ukene. Til tross for iherdige forsøk fra Storbritannias statsminister David Cameron i å hindre luxembourgeren Jean-Claude Juncker i å bli EU-president, ligger han an til å bli det.

Og siden Juncker representerer sentrum-høyre-siden politisk, mener partiene på sosialdemokratisk side at en person fra deres fløy bør ha andre viktige toppjobber. Det er en viktig grunn til at Helle Thorning-Schmidt er et hett navn.

Hun er blitt vurdert som en alternativ kandidat til Juncker, men dersom det er Juncker som blir kommisjonspresident, er det jobben som president for Det europeiske råd sosialdemokratene nå er ute etter.

EUs åtte ledere på venstresiden ble i Paris i helgen enige om å gå for både den jobben og jobben som EUs utenrikssjef etter Catherine Ashton, ifølge Financial Times. Den tyske sosialdemokraten Martin Schulz ligger dessuten an til å fortsette som president i Europaparlamentet. Men selv om navnene skal diskuteres på toppmøtet, er det trolig kun navnet på kommisjonspresidenten som kan bli avgjort der.

Ros av motstandere

Selv fra politiske motstandere på hjemmebane får Helle Thorning-Schmidt godt skussmål. I en kronikk i den danske avisen Jyllands-Posten tirsdag får hun skryt og full støtte fra Venstre-politikeren Jens Rohde, som sitter i EU-parlamentet.

- Jeg har opplevd Thorning på den europeiske scenen flere ganger. Hun er god. Hun har supergod stil, mener politikeren.

- Hun er språklig begavet, og stort sett alle statsledere opplever henne som «godt selskap». Det siste er viktig når man skal opptre internasjonalt, skriver han.

Men til tross for ros har Helle Thorning-Schmidt store utfordringer hjemme i dansk politikk etter bare tre år som statsminister. Socialdemokraterne har gjort det dårlig på målinger det siste året med rundt 20 prosents oppslutning, og på en måling i mai var partiet nede på kun 13 prosent. Valg i Danmark skjer ikke på faste datoer, men det neste må avholdes senest 14. september 2015.

Skulle Thorning-Schmidt hoppe av dansk politikk og få en EU-toppjobb, blir det to skandinaviske sosialdemokratiske eksstatsministere i lederroller i Brussel, siden Jens Stoltenberg tar over som NATOs generalsekretær fra høsten. I Strasbourg sitter dessuten Thorbjørn Jagland, som ble gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet tirsdag.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen