Politifolk samler inn våpen fra folk som venter i kø i bilene sine i Los Angeles-området. Torsdag dannet det seg lange køer av folk som ville levere inn skytevåpen mot betaling. FOTO: DAVID MCNEW/REUTERS/NTB SCANPIX

I kø for å levere inn våpen

Amerikanere står i kø for å levere inn skytevåpen.

LOS ANGELES: Etter skolemassakren i Newtown nordøst i USA før jul får de kontant betaling og slipper å svare på spørsmål, hvis de frivillig gir fra seg våpnene.

Onsdag dannet det seg lange køer av biler foran steder for innlevering blant annet i Los Angeles-området vest i landet. Maskinpistoler og tunge geværer var blant våpnene som ble byttet inn mot summer på opp til 200 dollar, rundt 1.100 kroner.

– Det ser svært bra ut, folk venter i opp til halvannen time, og vi har så langt fått inn 420 pistoler, rifler og haglgeværer. Folk ønsker å bidra til at det blir færre våpen i gatene, sier Rudy Lopez i Los Angeles-politiet LAPD.

 

Stilte ingen spørsmål

Han mener det er svært viktig at politifolkene som tar imot våpnene, ikke stiller noen ubehagelige spørsmål.

 – Ser du den der? Det er en lyddemper. Slikt er ulovlig. Men vi sa ikke noe, framholder Lopez overfor nyhetsbyrået AFP.

Blant våpnene som ble levert inn i Van Nuys rett nord for Los Angeles onsdag, var helt moderne automatvåpen og rifler som stammer fra andre verdenskrig. En hagle laget i 1895 var kanskje det eldste av våpnene.

Tidligere har LAPD pleid å utlyse såkalt våpenamnesti, der våpen kan innleveres uten fare for straff, i mai hvert år. Men etter massakren i Newtown i delstaten Connecticut 14. desember, der 20 skolebarn og seks voksne ble drept, ble arrangementet flyttet fram til romjulen.

 

Obama møter motstand

USAs president Barack Obama har tatt til orde for skjerping av våpenlovene etter massakren i Newtown. Men han møter motstand, ikke minst fra den mektige lobbyorganisasjonen for våpeneiere National Rifle Association NRA.

NRAs nestsjef Wayne LaPierre kritiserer kommisjonen under ledelse av visepresident Joe Biden som Obama har oppnevnt til å granske lovene.

 – Dette er en gjeng som de siste 20 årene har forsøkt å ødelegge grunnlovens andre tillegg (om retten til å eie våpen), sier LaPierre.

NRAs øverste leder David Keene gjentar organisasjonens budskap om at det er eierne av våpnene og ikke våpnene selv, som er problemet. Det er ikke farlig at vanlige mennesker har våpen, men at våpnene havner i hendene på mennesker i psykisk ubalanse, mener han.