Verden

I dag kommer et nytt Charlie Hebdo

I dag utgis nytt nummer av Charlie Hebdo med femtidoblet opplag. – Et under om det ikke kommer reaksjoner, mener Fritt Ord-direktør.

Sannsynligvis styrker dette ytringsfriheten, og det er ikke noe overraskende initiativ, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås til Dagsavisen. I dag utgis det første nummeret av satiremagasinet Charlie Hebdo etter terrorangrepet i forrige uke. 12 personer ble drept da terroristene angrep redaksjonslokalene til magasinet som har trykket flere karikaturer av profeten Muhammed.
 Nummeret som gis ut i dag kalles «de overlevendes utgave», og har en gråtende Muhammed på forsiden, med skriften «Alt er tilgitt». Magasinet trykkes i hele tre millioner eksemplarer, og utgis i 25 land, inkludert Norge, meldte NRK i går.

Les også: Historisk million-mobilisering mot terror

Til Norge

Politiet bekreftet i går at 200 utgaver av magasinet var på vei til Norge, og Reitan Convenience Group har fortalt at de ser på mulighetene for å selge magasinet i sine Narvesen-kiosker.
 – Det vil være et under hvis det ikke kommer reaksjoner, også kraftige. Det er lett å stemple dette som en provokasjon selv om innholdet sett fra innsiden av en redaksjon er relevant og begrunnet, sier Knut Olav Åmås.
Zineb El Rhazoui, en av de overlevende som har jobbet med den nye utgaven av Charlie Hebdo, sa i et intervju med BBC Radio 4 i forkant av utgivelsen at forsiden er et forsøk på å vise tilgivelse overfor terroristene.
 – Vi føler ikke hat mot dem. Vi vet at kampen ikke er med dem som mennesker, men en kamp mot en ideologi. Våre venner døde på grunn av tegninger, en spøk, men det som skjedde med oss var ingen spøk. Muslimer må forstå at vi i Charlie Hebdo ser på islam som en normal religion på lik linje med andre religioner i Frankrike. Islam må akseptere å bli behandlet som andre religioner. Og de må akseptere humor, sa Rhazoui.

Les også: Føler seg ikke lenger trygge

Manet til ro

Fransk muslimsk råd og Sammenslutningen av franske islamske organisasjoner gikk i går ut med en felles uttalelse der de oppfordret muslimer til å forholde seg rolige, ifølge NTB.
 Knut Olav Åmås mener det er viktig at tegningene blir gjenstand for analyse.
– Det er viktig at man får se tegningene som skaper så mye debatt. Under første runde av karikaturstriden kom mange av reaksjonene fra folk som ikke hadde sett tegningene, og vi vet også at falske tegninger sirkulerte i Midtøsten. Karikaturer er en sjanger som blir utsatt for mye diskusjon og ikke så mye analyse og kritikk, sier han.

Les også: Drept etter 53 timers mareritt

 – Naturlig å støtte

Flere nordmenn har kontaktet den norske ambassaden i Paris for å høre hvordan de kan få tak i Charlie Hebdo. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, bekrefter overfor NTB at de har vært i kontakt med ambassaden, men at bidrag fra Presseforbundet ikke har sett ut til å være nødvendig.
 – Men vi kan ikke si «Je suis Charlie» og så ikke bidra til at Charlie kommer til Norge. Det ville vært naturlig å vurdere å bidra hvis det hadde vært nødvendig, sier Stavrum.
 Tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener satirebladene representerer «noe aldeles nødvendig».
 – De er noe av det fineste med vårt samfunn. Man kan le eller hånle av de som styrer oss uten å bli fengslet. Normalt sett handler ikke Charlie Hebdo bare om islam, og jeg tror det kan være fint for muslimer å se at bladet også driver gjøn med andre, sier han.

Les også: Norske jøder ber om mer vakthold

Les også: - Bevæpning kan være terror-svar

Mediedebatt

Den siste tiden har det vært debatt både i norske og internasjonale medier rundt hvorvidt man bør trykke faksimiler av Charlie Hebdos karikaturer. Engelske The Guardian valgte å vise faksimilen på nett, men med en advarsel i starten av teksten om at noen kunne finne det støtende. Kokkvold understreker redaktøransvaret.
 – Solidariteten kan ikke trumfe samvittigheten. Mener redaktøren at det er galt, så la det være, sier han.
 – Jeg håper norske medier gjør det som styrker ytringsfriheten. Redaktørene er suverene, ingen andre enn de skal ta beslutningene. Her finnes kontekst, relevans og nyhetsverdi, men selv om det er på plass er det ikke overraskende om noen blir provosert, sier Knut Olav Åmås.

Charlie Hebdo rives ut av hyllene

Satirebladet Charlie Hebdo kom onsdag med sitt første nummer etter terrorangrepet forrige uke. Flere kiosker ble utsolgt for bladet på kort tid.

Av Hans Cosson-Eide

– Noen kjøper med seg fem-ti eksemplarer, sier en medarbeider ved Relay-kiosken på togstasjonen Gare de l'Est i Paris til Le Monde. Kiosken fikk 125 eksemplarer av Charlie Hebdo før åpningstid klokken 6 onsdag morgen. Klokken 6.40 var de utsolgt.

Utsalgsstedene vil få daglige leveranser av bladet fram til 19. januar, og det vurderes om bladet skal trykkes i enda flere eksemplarer enn de planlagte 3 millionene, skriver Le Parisien.

Bladet, som til vanlig har et opplag på rundt 60.000 eksemplarer, kommer denne uken ut på seks språk, men bare den franske, italienske og tyrkiske utgaven kommer på papir. De engelske, spanske og arabiske utgavene blir tilgjengelig elektronisk.

– Hvor er jomfruene?

Den allerede kjente forsidetegningen er ifølge VG den eneste karikaturen av Muhammed i bladet.

Bladets siste side er viet 13 tegninger, hvorav de fleste harselerer med de to islamistene som angrep Charlie Hebdo. En forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: «Hvor er de 70 jomfruene?». Bak en munter sky kommer svaret: «De er hos Charlie-teamet, tapere!».

Midtsiden viser blant annet en tegning av Triumfbuen med scener fra marsjen der 1,6 millioner deltok i Paris søndag. Tittelen er: «Flere mennesker til Charlie enn til messe».

«Alt er tilgitt»

Bladet inneholder illustrasjoner og artikler fra fem tegnere, to spaltister og redaksjonssekretæren som ble drept for en uke siden.

Tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag, sier dette om forsidetegningen hans.

– Jeg tenkte på å tegne Muhammed med «Jeg er Charlie». Jeg så på ham, og han gråt. Så skrev jeg «Alt er tilgitt». Og så gråt jeg. Og der var forsiden, der var den. Endelig fant vi vår forbannede forside, fortalte tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen