Verden

Hydro dømt til å stille 340 millioner kroner i sikkerhet i Brasil

Hydro er i Brasil dømt til å stille 340 millioner kroner i bankgaranti etter utslippsskandalen ved Alunorte-verket, melder NRK.

Kjennelsen omtales av den brasilianske TV-kanalen Globo , som siteres av NRK.

Påtalemyndigheten i delstaten Pará fikk delvis medhold i sitt krav i domstolen i Barcarena.

Hydro ble pålagt å stille bankgaranti for 150 millioner brasilianske real – om lag 340 millioner kroner – for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt aluminiumsverket Alunorte.

– Kjent med beslutningen

Hydro må stille pengene til rådighet for domstolen innen 30 dager, eller risikere dagbøter på i overkant av 200.000 kroner per dag. Domstolen pålegger også selskapet å legge fram en plan for å rydde opp i det berørte området innen 60 dager.

– Vi er kjent med beslutningen, og vurderer dette nå, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til NRK.

Samme dag som dommen falt, la Hydro fram en rapport om situasjonen ved Alunorte-verket. Her ble det hevdet at aluminiumsverket ikke hadde forurenset lokalsamfunnene i nærområdet.

Den brasilianske statsadvokaten Ubiratan Cazetta lot seg imidlertid ikke overbevise.

– Jeg stoler ikke på konklusjonene i rapporten, for de er ufullstendige. De har bare sett på noen enkeltfaktorer, som pH-verdien i vannet, sa han til NRK.

Les også: KLP har kalt inn Hydro til møte – forventer opprydning

Drikkevann

Lokale myndigheter og aktivister i Pará mener utslipp fra Alunortes rødslamdeponier har forurenset det lokale drikkevannet.

Dette skal blant annet ha skjedd under et svært kraftig regnvær i februar. Problemene er også beskrevet i en rapport fra det brasilianske miljøinstituttet Evandro Chagas.

Anlegget i Alunorte – verden største aluminaraffineri – er pålagt å drive for halv drift i etterkant av flom-saken. Statsadvokat Ubiratan Cazetta mener det vil ta flere måneder før det kan være i full drift igjen.

I kjennelsen til domstolen i Barcarena heter det at de antatte miljøskadene kan ha kan ha «vidtrekkende konsekvenser på mange områder, med mulighet for skader på miljø, liv, verdighet og helse til de berørte». (NTB)

Mer fra Dagsavisen