Verden

«Hvorfor snakker ingen om Jemen?»

Hvorfor snakker ingen om Jemen, spør menneskene Mark Kaye i Redd Barna møter. Det dør nå barn hver dag i krigen, og underernæringen øker.

Bilde 1 av 3

I natt var det luftangrep for tredje natt på rad her. Situasjonen blir stadig mer kritisk. Folk er redde, og vi tror vi går inn en ekstremt kritisk fase nå, forteller Redd Barna-medarbeider Mark Kaye på telefon fra Jemens hovedstad Sanaa.

Mareritt

I det lille landet på sørtuppen av den arabiske halvøy pågår en krig som er i ferd med å strupe befolkningen. Men konflikten i Jemen er en av de mest underfinansierte krisene i verden for øyeblikket. Det mangler penger og oppmerksomhet – og det er barna som lider.

En fersk Unicef-rapport melder om følgende:

* Åtte barn dør eller lemlestes hver da.

* Stadig flere lider av underernæring.

* Skolene stenges.

* Tallet på rekrutterte barnesoldater er doblet fra i fjor.

Siden konflikten i Jemen ble trappet opp for fire måneder siden er 400 barn blitt drept og over 600 blitt skadet. Kampene har lenge rast i landet mellom houthi-opprørerne og regjeringslojale styrker og anti-houthi-militsgrupper. Men konflikten ble alvorlig trappet opp da en koalisjon ledet av Saudi-Arabia startet luftangrep til støtte for Jemen-regjeringen (se faktaboks).

Hos Redd Barna i Jemen ser de konsekvensene.

– Barna er sultne, tørste og redde. Noen har mareritt og opplever atferdsendringer. Mange er underernærte, forteller Mark Kaye.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Underernærte

Krigen rammer en befolkning som allerede var svært sårbar. Den saudiledede koalisjonen har innført en blokade på sjøen og i lufta med mål å ramme houthimilitsen, men sivile lider.

– Allerede før krisen var Jemen fullstendig avhengig av import – 90 prosent av maten i landet kom inn via skip utenfra. Nå har vi en de facto blokade som hindrer maten og andre viktige varer i å komme inn. Det er også en drivstoffkrise som blant annet fører til at aggregat på sykehus ikke fungerer. Folk som flykter fra bomber og kamper kan heller ikke kjøre. De flykter til fots med kun noen av eiendelene, forteller Mark Kaye.

Jemen har lenge hatt en svært høy forekomst av underernæring – det er den viktigste årsaken til at barn i Jemen dør. Situasjonen sammenlignes med den man ser i områdene som er rammet av matkriser i Afrika. Med den siste opptrappingen av den væpnede konflikten er situasjonen ytterligere forverret: Nå er landet på randen av en menneskeskapt sultkatastrofe, advarer FN. Innen året er omme kan 1.8 millioner barn være rammet av underernæring, ifølge UNICEF.

FN har løftet Jemen til det mest kritiske nivå av humanitære kriser, på linje med Syra, Irak og Sør-Sudan.

For Redd Barna er det viktigste å beskytte så mange barn som mulig. Hele 80 prosent av barn og unge under 18 år er avhengig av humanitær bistand.

– Vårt hovedfokus er å nå barn som er fordrevet, som ikke kan gå på skolen, og som trenger sosial støtte. De trenger et sted å leke og slappe av, og de får medisinsk hjelp, forteller Mark Kaye.

LES OGSÅ: Mot humanitær krise i Jemen

Glemt

En rekke store organisasjoner er i Jemen sammen med Redd Barna. Men mange av de mest nødstilte er vanskelig å nå.

– Det er en ekstremt usikker situasjon, og veldig vanskelig å operere her med humanitær bistand nå. Vårt største problem er mangel på finansiering og at vi ikke får tilgang på kriseområder på grunn av krigen. Ingen av de krigende partene viser respekt for beskyttelse av sivile, sier Mark Kaye.

Kun 18 prosent av FNs nødhjelpsappell for Jemen er finansiert. Norge øker nå innsatsen i Jemen med ytterligere 20 millioner kroner, meldte utenriksminister Børge Brende onsdag.

Mark Kaye mener Jemen er en av verdens mest glemte kriser for øyeblikket.

– Når jeg snakker med folk her, sier de: «Hvorfor snakker ingen om Jemen?». Men vi kan ikke ignorere Jemen, sier Kaye.

1,5 år og fem kilo

Da Faisal ble født, var han en sunn baby på 2,7 kilo. I dag er han ett og et halvt år, men veier bare fem kilo.

Nå er han et av barna som er innlagt på sykehus med underernæring. Moren Umm Faisal sier hun ikke har råd til nok mat, og måtte selge den ene jordlappen hun eide for å ta seg av Faisal og hans to søsken.

– Jeg ville solgt alt jeg eide for å sikre at barna mine har det bra. Men det som uroer meg er hvor vanskelig det er blitt å få god medisinsk hjelp, forteller moren.

– Konflikten har gjort alt verre. Alt er dyrere, ingen steder er trygge. Selv sykehuset er nær en militærbase, forteller moren i Unicef-­rapporten «Childhood under threat».

Mer fra Dagsavisen