Innenriks

Hviterusslands opposisjonsleder har forlatt landet

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja har forlatt Hviterussland og befinner seg i Litauen, opplyser Litauens utenriksminister.

I etterkant av helgens omstridte valg i Hviterussland var det en stund uklart hvor Tikhanovskaja (37) befant seg.

Valgkampstaben hennes klarte ikke å få kontakt med henne, og det var bekymring for sikkerheten hennes, skriver nyhetsbyrået AFP. Men tirsdag morgen ble det klart at hun har forlatt hjemlandet.

– Svetlana Tikhanovskaja er trygg og befinner seg i Litauen, tvitret utenriksminister Linas Linkevicius.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Erklærte seg som vinner

Etter presidentvalget i Hviterussland opplyste valgkommisjonen at Tikhanovskaja fikk i underkant av 10 prosent av stemmene. President Aleksandr Lukasjenko skal ha fått rundt 80 prosent.

Men opposisjonen mener at det foregikk omfattende valgfusk, og Tikhanovskaja hevder hun er valgets rettmessige vinner.

I tillegg til at det mistenkes omfattende juks under opptellingen av stemmene, ble flere av Lukasjenkos politiske utfordrere fengslet før valget. En av dem er Tikhanovskajas ektemann, den populære bloggeren Sergej Tikhanovskij.

Les også: Lukasjenko erklært som vinner av valget i Hviterussland

Tåregass og gummikuler

Da hviterussiske myndigheter offentliggjorde de første resultatene fra valget, brøt det ut omfattende protester og demonstrasjoner. Over 3.000 mennesker ble ifølge politiet pågrepet.

Protestene fortsatte mandag kveld, og én demonstrant mistet livet. Politiet brukte tåregass og gummikuler mot deltakere i protestene.

Hviterussland ligger mellom Russland og Polen og har rundt 9,5 millioner innbyggere. Lukasjenko står i spissen for et autoritært styre og er blitt kalt «Europas siste diktator». (NTB)

Les også: Flere tusen pågrepet under protester etter valget i Hviterussland

Mer fra Dagsavisen