Hvem skal ut? En og en stemmes de ut av kampen om å bli toryenes nye leder

De konservative i Storbritannia skal velge ny leder og da også ny statsminister for landet.

Saken er oppdatert

Jeremy Hunt blir utfordreren som skal måle krefter med Boris Johnson i den avgjørende kampen om hvem som skal bli Storbritannias neste statsminister.

Michael Gove fikk færrest stemmer og gikk torsdag kveld ut av striden om å bli leder i det konservative partiet og dermed ny britisk statsminister, men marginen var ikke stor.

I den siste runden med avstemning blant partiets parlamentsmedlemmer fikk Gove 75 stemmer, Hunt fikk 77 og Johnson 160.

Dermed står tidligere utenriksminister og London-ordfører Johnson og nåværende utenriksminister Hunt igjen som de to siste kandidatene.

Nå står det mellom disse to: Boris Johnson og Jeremy Hunt.
Foto: NTB Scanpix En av disse to skal lede Storbritannia. Foto: NTB  Scanpix

Tirsdag

Tirsdag startet avstemningen. 126 av de til sammen 313 parlamentarikerne i Det konservative partiet stemte på Boris Johnson, som dermed styrket favorittstempelet sitt.

Utenriksminister Jeremy Hunt kom på andreplass med 46 stemmer. Deretter fulgte miljøvernminister Michael Gove med 41 stemmer, utviklingsminister Rory Stewart med 37 stemmer og innenriksminister Sajid Javid med 33 stemmer.

Færrest stemmer fikk altså tidligere brexitminister Dominic Raab med kun 30. Kravet for å gå videre var minst 33 stemmer.

Onsdag var det så Rory Stewart som fikk færrest stemmer og er dermed ute av kampen om toryenes lederverv. Boris Johnson fikk nok en gang flest stemmer.

Torsdag var det i gang igjen, med to avstemninger. I torsdagens første avstemning røk Sajid Javid ut.

Lederstriden i det britiske regjeringspartiet omtales av enkelte som noe i nærheten av reality-TV der deltakerne stemmes ut én etter én. I den siste runden med avstemning blant partiets parlamentsmedlemmer fikk Gove 75 stemmer, Hunt fikk 77 og Johnson 160.

Med bare er to kandidater igjen skal alle partiets medlemmer stemme i en uravstemning over hvem som blir partiets nye leder og dermed også statsminister.

«Hard brexit»

Boris Johnson har siden før brexit-avstemningen for tre år siden markert seg som en av forkjemperne for å få Storbritannia ut av EU, koste hva det koste vil. Han vil ut av unionen 31. oktober, selv om det skulle innebære en såkalt «hard brexit» uten noen avtale med EU.

Det er det konservative partiets medlemmer i Parlamentet som stemmer over kandidatene i flere avstemninger til det bare er to kandidater igjen.

Det er planlagt nye avstemninger  torsdag før en uravstemning i partiet skal velge mellom de to siste gjenværende kandidatene. Den nye lederen blir kunngjort den nest siste uken i juli. (NTB)

 

Foto: NTB Scanpix
Michael Gove, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Boris Johnson og Rory Stewart sto igjen før avstemningen tirsdag. Foto: NTB scanpix