François Fillon, Republikanerne, kniver i andre runde mot Alain Juppé.

Hvem blir det?

Sarkozy er ute, mens andre allerede er klare for den franske presidentkampen. Her er noen av de mest aktuelle kandidatene.

 

Sentrum-høyrepartiet Republikanerne vil søndag ha sin kandidat klar foran presidentvalget i Frankrike til våren: Det blir en av de tidligere statsministrene Alain Juppé eller François Fillon. Først i januar vil Sosialistpartiets kandidat være klar, mens andre kandidater allerede er klare.

Her er noen av de viktigste profilene som er aktuelle i racet.

Kommentar: Brå slutt for Sarkozys lange marsj (Espen Løkeland-Stai)

Francois Fillon

Republikanerne

Fillon (62) var egentlig outsider i kampen i Republikanerne, der Alain Juppé og Nicolas Sarkozy lå i tet, men seilte voldsomt fram i forrige uke, og vant overraskende klart første runde i nominasjonsvalget søndag. Nå er det han som er blitt favoritt. Fillon var statsminister under president Nicolas Sarkozy fra 2007 til 2012, og har også vært arbeidsminister, utdanningsminister og transportminister. Lover store økonomiske reformer, blant annet å redusere antallet offentlige ansatte, heve pensjonsalderen til 65 år, forlenge arbeidsuka til over 35 timer og kutte skattene.

– Frankrike trenger et sjokk, er hans mantra.

Alain Juppé

Republikanerne

Juppé (71) var lenge favoritt i kandidatkampen i Republikanerne, men måtte se seg slått av Fillon heller enn Sarkozy, som lenge var hovedmotstander. I likhet med Fillon er Juppé tidligere statsminister, han satt fra 1995 til 1997. Juppé er en av de best likte politikerne i Frankrike, og er ansett som den moderate kandidaten. Han har lovet reformer, men mer gradvis og mindre radikale enn hva Fillon ønsker; han mener Fillons planer er urealistiske. Han anses også som mer moderat enn både Fillon og Sarkozy i spørsmål rundt immigrasjon og integrasjon, og anses som den mest spiselige for sentrum-venstrevelgerne om de må velge.

Marine Le Pen

Nasjonal Front

Le Pen (48) er kandidat fra Nasjonal Front på ytre høyre, og ligger godt an på målingene. Hun er ventet å gå videre til andre og avgjørende runde. Le Pen har fått høyere håp om å ta mange proteststemmer etter å ha sett Trump vinne i USA og brexit-siden vinne i Storbritannia. Valgsystemet med to runder gjør det krevende å vinne presidentvalget, siden det krever over halvparten av stemmene i andre runde, men Le Pen kan likevel ikke utelukkes. Le Pen er mest kjent for sin motstand mot innvandring og EU, og har lovet en folkeavstemning om EU i Frankrike om hun blir president. Hun framstiller seg som anti-etablissement-kandidaten og prøver å appellere til velgere både på venstre- og høyrefløyen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Emmanuel Macron

Uavhengig

Etter mye spekulasjon fjernet Emmanuel Macron (38) all tvil i forrige uke: han stiller som presidentkandidat. Macron var økonomiminister under president François Hollande fram til august i år, men var ikke medlem av Sosialistpartiet. Nå har han dannet sin egen politiske bevegelse, Fremad (En marche), og stiller som kandidat uavhengig av de store partiene. Det har gjort ham til en trussel både på høyre- og venstresiden. Han ligger i sentrum-venstre politisk, og prøver å ta velgere fra begge sider. Macron vil ha en «demokratisk revolusjon», og mener det politiske systemet er lammet. Han er populær og et «friskt pust», men anses som vel uerfaren og en lettvekter. Problemet for venstresiden med Macrons kandidatur er at det vil splitte velgerne på venstresiden og gjøre det mer trolig at det er to høyrepolitikere som går videre til andre runde i presidentvalget.

Francois Hollande

Sosialistpartiet

Vil han stille på nytt? President François Hollande (62) holder kortene tett til brystet. Sosialistpartiet skal bestemme seg for presidentkandidat i januar, og Hollande har ennå ikke sagt noe om at han ikke stiller igjen, selv om han har sliter med den lite flatterende posisjonen å være «Frankrikes minst populære president gjennom tidene». Hollande har sagt han har lyst til stille, men at han ikke vil gjøre det «hvis tegn tyder på at det ikke kan føre til en mulig seier». Nå går det noe bedre med økonomien. Men ifølge dagens målinger ville Hollande røket ut i første runde dersom det var i dag. Derfor er det allerede flere som har varslet sitt kandidatur, og det spekuleres om flere navn som konkurrenter til Hollande.

Manuel Valls

Sosialistpartiet

Statsminister Manuel Valls (51) har ikke sagt noe høyt om å stille, men har åpenbare ambisjoner om å stille dersom hans sjef Hollande ikke prøver igjen, ifølge Le Monde og Politico. Valls kommer godt ut blant Sosialistpartiets velgere, ifølge målinger. Problemet hans er at han assosieres med president Hollande.

Valls er dessuten ikke det eneste navnet det snakkes om. Fra før har allerede tidligere industriminister Arnaud Montebourg (53) sagt at han ønsker å stille som kandidat. Montebourg oppfordrer sin tidligere sjef, Hollande, til å tenke seg svært nøye om før han eventuelt satser på gjenvalg.