Verden

Hundrevis av lys tent for omkomne elever

«I går var vi mange, i dag er vi alene» står det på en plate ved skolen i Haltern som mistet 16 elever og to lærere i flyulykken i Frankrike. Etterforskere håper i dag å finne svar på hvorfor flyet styrtet.

Av Anne Marte Vestbakke

Hvite kors er malt på plakaten med ordene som beskriver savnet skolen Joseph-König føler. Det blir stadig flere lys og roser på skoletrappa til minne om de 18 de mistet da passasjerflyet fra Germanwings styrtet i Sør-Frankrike tirsdag.

– Skolen vår blir aldri den samme, sier rektor Ulrich Wessel med gråten i halsen mens han snakker til et stort pressekorps i den tyske småbyen.

– Vi må bare leve med det på et vis.

Håpte i det lengste

Elevene fra Joseph-König var på vei hjem fra utveksling i Spania, og rektoren fikk den tunge oppgaven med å informere foreldre og elever på skolen om hva som var skjedd.

– Det høres dumt ut, men etter at den første oppringingen kom, håpte vi kanskje at de hadde mistet flyet. Eller kanskje fantes det to flygninger fra Germanwings på samme tidspunkt, sier Wessel.

Torsdag klokka 10.53 blir det ett minutts stillhet på alle skolene i delstaten Nordrhein-Westfalen – tidspunktet flygelederne mistet kontakten med maskinen.

I alt var 150 personer om bord i ulykkesflyet. Ingen av dem overlevde.

Mangler ord

– Selv jeg som er biskop, mangler ord, sier hjelpebiskop Dieter Geerlings i bispedømmet Münster til NTB etter en minnemarkering på skolen.

Sammen med kriseteam og lærere prøver han å trøste elevene. Men vil ikke prøve å forklare tragedien, spesielt siden omstendighetene rundt flyulykken fortsatt er så uklare.

– Vi kan ikke snakke om at alt dette er Guds vilje. Først og fremst er vi alle rammet. Nå er det tid for å sørge, sier han.

Sliter med å forstå

Ordfører Bodo Klimpel sier hele byen er i dyp sorg.

– Vi kan knapt forstå hva som har skjedd. Vi forsøker så godt vi kan å trøste og å komme oss gjennom dagen på et vis, sier han på en pressekonferanse i byens rådhus.

Politiet har sperret av skolen for å skjerme skoleungdommene. Men skolen holder åpent for å gi elevene mulighet til å snakke om det som er skjedd, sier politiets talsperson Ramona Hörst.

– Lærerne og andre personer er der for å snakke med dem så de kan jobbe med fakta, bearbeide bildene de har i hodet og snakke med hverandre, sier Hörst.

Hele byen rammet

– Vi er en liten by, sier innbyggerne NTB snakker med, om hvordan tapet har rammet lokalsamfunnet på rundt 37.000 mennesker.

Mange trekker til kirken på byens torg for å tenne lys og snakke med naboer og kjente om det som er skjedd. Flaggene vaier på halv stang i hele byen.

– I flere familier har jorda sluttet å gå rundt i dag, skriver Halterns bystyre i sin kondolanse.

– Det er overhodet ikke mulig å forstå hva de pårørende gjennomgår, sier Klimpel.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. (NTB)

Mer fra Dagsavisen