Verden

Hundretusener uten vann

UKRAINA: Kampene mellom separatister og regjeringsstyrker øst i Ukraina har ført til at hundretusener av innbyggere er uten vann, ifølge det ukrainske sivilforsvaret.

Vannforsyningene er påført skader i fem byer som er rammet av kampene, blant annet i Slavjansk. Der meldes det også at flere tusen innbyggere er på flukt.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass har ukrainske styrker også gjennomført flere angrep mot Semjonovka i utkanten av Slavjansk.

Ødeleggelsene er kommet etter at ukrainske regjeringsstyrker tirsdag trappet opp militæroperasjonene i de østlige regionene, der separatister har tatt kontroll over en rekke områder.

Skyting i landsby

I en landsby utenfor Donetsk kunne det høres skyting både onsdag kveld og natt til torsdag, opplyser lokale tjenestemenn.

– Natten passerte ganske rolig. Ifølge innbyggerne i landsbyen Tsjirokii ble det hørt skyting, heter det i en uttalelse fra myndighetene i Donetsk by.

Donetsk er en viktig industriby med 1 million innbyggere der opprørere har erklært sin egen «Folkerepublikk». Torsdag var gatene i byen nesten helt tomme.

– 40 drepte

Opprørerne har fortsatt kontroll over byen og områdene rundt, men den ukrainske regjeringshæren har varslet at den vil gjøre nye forsøk på å styrke sitt militære nærvær i regionen.

Om lag 40 personer har mistet livet i kampene, de fleste separatister, melder nyhetsbyrået AFP.

Det meldes også at flyplassen i Donetsk vil forbli stengt til slutten av juni eller lenger fordi det ikke finnes noen garanti for at fly ikke vil bli utsatt for angrep.

– Ukrainsk operasjon preges av brudd på folkeretten

Den ukrainske militæroperasjonen øst i Ukraina bærer preg av at det foregår brudd på folkeretten, framholder en russisk diplomat, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

De harde anklagene mot antiterroroperasjonen som Ukraina har iverksatt mot separatister øst i landet, kommer fra André Kelin, Russlands ambassadør i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Kritikken ble fremmet da Kelin møtte journalister i Wien torsdag. Samme dag ble det meldt at hundretusener av mennesker i fem østlige byer er rammet av ødelagte vannforsyninger som følge av kampene mellom regjeringsstyrker og separatister. (NTB)

Russland deltar når Ukrainas nye president hedres

Den russiske ambassadøren i Ukraina vil være til stede under seremonien når den nye ukrainske presidenten Petro Porosjenko tas i ed.

– Det er blitt besluttet at den russiske ambassadøren Mikhail Zurabov vil ta del i den offisielle seremonien hvor Ukrainas president innsettes, sier statssekretær Grigorij Karasin ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Edsavleggelsen finner sted lørdag. Forholdet mellom Ukraina og Russland er for tiden svært spent, og både den ukrainske regjeringen og vestlige land har anklaget Russland for å støtte opprørerne i Øst-Ukraina.

Flere hundre mennesker er blitt drept i kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker, og torsdag kom det igjen meldinger om sammenstøt.

Porosjenko varslet imidlertid denne uka desentralisering av den politiske makten i Ukraina, noe som kan bidra til å berolige prorussiske innbyggere øst i landet. Samtidig ble det bekreftet at Russland var i ferd med å trekke tilbake sine styrker fra områdene langs grensa mot Ukraina. (NTB)

Mer fra Dagsavisen