HRW anklager palestinske sikkerhetsstyrker for tortur

Palestinske sikkerhetsstyrker driver systematisk tortur av kritiske røster i et slikt omfang at det kan være forbrytelser mot menneskeheten, ifølge ny rapport.

 

Av Nils-Inge Kruhaug/NTB

Rapporten «Two Authorities, One Way, Zero Dissent» er utarbeidet av Human Rights Watch.

– Både de palestinske myndighetene på Vestbredden og Hamas-myndighetene på Gazastripen pågriper systematisk kritikere og torturerer dem i fangenskap, sier lederen for menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Israel og Palestina, Omar Shakir.

– Systematisk tortur som ledd i en regjerings politikk er en forbrytelse mot menneskeheten, sier han.

Sitter i glasshus

Human Rights Watch har i årevis dokumentert omfattende israelske overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene, men palestinske ledere sitter i glasshus når de kritiserer Israel for dette, mener Shakir.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk, sier han.

Både på Vestbredden og Gazastripen risikerer politiske aktivister, uavhengige journalister og alle som kritiserer myndighetene ved å demonstrere eller ytre seg i sosiale medier, å bli pågrepet, fengslet og torturert, slår HRW-rapporten fast.

Mens Hamas-tilhengere risikerer vilkårlige pågripelser på Vestbredden, risikerer tilhengere av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti det samme på Gazastripen.

Begge sider støtter seg på lover som åpner for å straffeforfølge dem som bidrar til "sekterisk splittelse" eller som fornærmer myndighetene og myndighetspersoner.

Omfattende materiale

– Både den palestinske selvstyremyndigheten og Hamas bruker fengsling for å skremme folk fra videre aktivisme. I fangenskap blir fangene hånet, truet, banket opp og tvunget til å innta smertefulle stillinger i timevis, heter det i rapporten.

Human Rights Wach har brukt to år på rapporten og intervjuet nærmere 150 palestinere som har sittet i fangenskap, familiemedlemmer, advokater, organisasjoner og leger.

Menneskerettighetsorganisasjonen har også analysert bilder og videoer, legejournaler og rettsdokumenter.
ICC bør etterforske

HRW spiller nå ballen over til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Gitt de sterke bevisene for at alvorlige forbrytelser har funnet sted i Palestina siden 2014, oppfordrer Human Rights Watch ICC til å innlede en formell etterforskning, konkluderer rapporten. (NTB)