Politikk

Høyt spill fra Stefan Löfven

22. mars neste år må svenskene igjen gå til valgurnene. Sverigedemokraterna er det eneste partiet som med sannsynlighet kan komme styrket ut av nyvalget, mener svensk statsviter.

Av Frode Nagel Dahl, Sofie Prestegård og Tone Magni F. Vestheim

- Regjeringen kommer 29. desember til å be om nyvalg. Det gjør vi for å gi velgerne muligheten til å ta stilling til denne nye situasjonen vi nå står i. Valget vil holdes 22. mars neste år.

Dette er statsminister Stefan Löfvens svar på den gordiske knuten han fikk i fanget, da regjering fikk budsjettet sitt nedstemt, og regjeringskrisen i går var et faktum.

 

Les også: Frykter høyrepopulismens innflytelse i Norden

 

- Stor risiko

Men med den avgjørelsen spiller han også et høyt spill, poengterer statsviter Malena Rosén Sundström ved Lund universitet i Sverige.

- Det er en stor risiko for at Sverigedemokraterna (SD) får styrket sin oppslutning etter valget, sier Sundström til Dagsavisen.

Samtidig anses mulighetene for at en av de to blokkene skal klare å få nok oppslutning til å danne en flertallsregjerings, som liten. De rødgrønne på den ene siden og den borgerlige Alliansen på den andre, må i så fall uansett forholde seg til SD. Etter valget i september sto partiet som det tredje største i Sverige. Men ingen andre partier har så langt villet samarbeide med vippepartiet i Riksdagen. SD varslet tirsdag at de ikke ville stemme for regjeringens statsbudsjett, og utløste dermed den verste politiske krisen i Sverige på flere tiår.

- De har vist nå at det ikke finnes noe alternativ for velgerne som ønsker en mindre liberal innvandringspolitikk, og fått demonstrert at de er en maktfaktor, mener Sundström.

Partiet har klart seg bra på målingene etter valget i september. Allerede i en Sentio-måling fra oktober fikk SD 16,7 prosent oppslutning, opp 3,9 prosentpoeng fra valgresultatet. I går ønsket SDs fungerende leder, Mattias Karlsson, et nyvalg velkommen, skriver NTB.

- Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier Karlsson.

Også Alliansen, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna, varslet at de er klare for å gå til valg sammen igjen i 2015. Hvem som er statsministerkandidat er foreløpig uavklart. Men det største partiet, Moderaterna, framskynder valget av ny partileder til 10. januar i forbindelse med nyvalget. Parlamentarisk leder Anna Kinberg Batra er den som har frontet partiet etter at Fredrik Reinfeldt gikk av etter valgnederlaget i september.

 

Les også: Ekspertenes dystre spådommer for svensk politikk

 

Kjenner seg trygg

Statsminister Stefan Löfven avviste på en pressekonferanse i går ettermiddag, at han nå varsler nyvalg for å presse den borgerlige Alliansen til å forhandle mer med ham.

- Jeg kommer ikke til å ta initiativ til flere samtaler om budsjettet. Men hvis opposisjonen vil snakke, vet de hvor jeg er, sa Löfven.

Det er første gang det utløses nyvalg siden 1958. Men tross den historisk usedvanlige situasjonen sier den ferske statsministeren at han føler seg avslappet.

- Jeg kjenner en trygghet. Ja, det er en vanskelig situasjon. Men jeg vet hva vi må gjøre, og jeg vet at vi er et sterkt alternativ, sier Löfven.

Socialdemokraterna og Miljøpartiet må vente til slutten av mars for å se om velgerne vil gi dem muligheten til å styre Sverige med sine økonomiske prioriteringer, eller om de igjen må arbeide for et blokkoverskridende budsjettsamarbeid. Fram til da sitter de i en svært ugunstig posisjon.

- Fram til årsskiftet er det jo det gamle budsjettet til Alliansen som gjelder. Men fra nyåret og fram til 22. mars blir de som et forretningsministerium, forklarer Sundström.

De må da forholde seg til det budsjettet som fikk flest stemmer i Riksdagen, nemlig Alliansens budsjett.

 

- Oppfører seg som barn

Beskyldningene hagler mellom de politiske blokkene, om hvem som har ansvaret for den alvorlige situasjonen. Den rødgrønne regjeringen er omtalt som en trainee-regjering. Alliansen blir beskyldt for å bedrive et primitivt maktspill. Partileder Jonas Sjöstedt, i Vänsterpartiet mener de borgerlige partiene oppfører seg som barn.

- Mine sjuåringer er modnere. Jeg tenkte på dem i går da Alliansens ledere gikk imot regjeringen uten noen særlig begrunnelse, sier Sjöstedt til Dagsavisen.

Sjöstedt tror også mange av SDs velgere nå føler seg sviktet og opplever en uro rundt veien videre.

- Lavere skatt for pensjonistene og mer penger til eldreomsorg har vært SDs hjertesaker, men nå sier de nei til et budsjettforslag som fremmer en slik satsing, sier Sjöstedt.

Les også: Nå er krisen et faktum

Mer fra Dagsavisen