Verden

Høyspent igjen

Tilliten mellom de politiske partene i Nord-Irland er på et bunnivå igjen i den dypeste krisen på svært lenge.

Bilde 1 av 2

De ulike partiene i Nord-Irland var i går samlet til krisesamtaler for å løse den mest kritiske situasjonen på svært mange år i regionen. Hele det politiske samarbeidet risikerer å kollapse, og det er dette man nå prøver å forhindre, med regjeringene i Storbritannia og Irland som tilretteleggere.

Aktivt IRA?

Det er tilliten mellom de protestantiske unionistene på den ene siden og de katolske nasjonalistene på den andre siden det står om. Nettopp det tverrpolitiske samarbeidet er en viktig del av kjernen i stabiliteten i Nord-Irland etter flere tiår med konflikt; samlingsregjeringen som har styrt i Nord-Irland de siste årene består blant annet av både unionistene i Det demokratiske unionistpartiet (DUP) og nasjonalistene i partiet Sinn Féin, som i sin tid var den politiske fløyen i den paramilitære gruppen IRA.

Den nåværende krisen eskalerte da et tidligere medlem av IRA, Kevin McGuigan, ble drept i Belfast i august. Politiet sier drapet var hevn etter et drap på et annet tidligere IRA-medlem i mai, og indikasjonene på at IRA fortsatt har aktive medlemmer har fått unionistene til å se rødt.

Nettopp avvæpningen av paramilitære grupper, deriblant IRA, var en viktig del av fredsavtalen fra 1998, og avvæpningen var i svært mange år etter dette et av de vanskeligste og viktigste punktene i prosessen videre.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Trakk seg

Den politiske krisen var et faktum da førsteminister Peter Robinson fra DUP tidligere denne måneden trakk seg og alle bortsett fra én av sine ministere ut av samlingsregjeringen. Unionistene vil ikke dele makt med Sinn Féin dersom IRA fortsatt er aktiv.

– For å ha stabilitet i framtida trenger vi et oppgjør med kreften som ligger i hjertet av regjeringen nå, sier fungerende førsteminister Arlene Foster, den eneste ministeren som er igjen fra avgåtte Peter Robinsons parti.

Robinson ville ha henne der for å sikre at nasjonalistene ikke «tar avgjørelser som er ødeleggende for Nord-Irland».

Sinn Féin på sin side insisterer på at IRA ikke lenger er aktiv, og mener unionistene selv har skapt krisen. I tillegg til striden rundt den paramilitære aktiviteten har det lenge vært uenighet rundt budsjettet og en velferdsreform som introduseres ellers i Storbritannia, og som Sinn Féin ikke vil ha i Nord-Irland.

LES OGSÅ: Rungende ja til homoekteskap i Irland

Rapport

DUP har bedt den britiske regjeringen suspendere den nordirske forsamlingen, men det har ikke den britiske regjeringen ønsket å gjøre ennå. Det har skjedd flere ganger før etter fredsavtalen under kriser, og innebærer at Nord-Irland blir direkte styrt fra London. Men det er lenge siden nå, sist det skjedde var i 2002.

Nå blir en ny gjennomgang av nordirske paramilitære grupper neste skritt: Den britiske Nord-Irland-ministeren Theresa Villiers har lovet at et nytt organ skal foreta en egen vurdering av hvorvidt IRA og andre paramilitære grupper fortsatt er aktive eller ikke, og vil legge fram en rapport rundt dette i oktober.

Mer fra Dagsavisen