Høyreaktivister barket sammen med politi under demonstrasjon i London

Hundrevis av ytre-høyreaktivister samlet seg til demonstrasjon i London lørdag og har havnet i flere spredte sammenstøt med politiet.

Demonstrantene samlet seg i den britiske hovedstaden til tross for sterke oppfordringer fra myndigheter og ordensmakt om å la være.

Flere forskjellige aktivistgrupper på høyresiden og fotballfans hadde reist til den britiske hovedstaden og sa de ville vokte historiske monumenter som den siste tiden har vært et mål for antirasistiske demonstranter.

Lørdag ettermiddag var mange av dem samlet på Parliament Square ved statuen av Winston Churchill og krigsminnesmerket Cenotaph, som begge er blitt sikret med plater for å hindre hærverk.

Noen kastet flasker og bokser på politiet, mens opprørspoliti til hest presset folkemengden bakover.

Medlemmer av ytre høyre-grupper samlet seg lørdag i London. Politi og myndigheter har lagt strenge restriksjoner for markeringene for å hindre sammenstøt mellom høyreaktivister og antirasister.
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Medlemmer av ytre høyre-grupper samlet seg lørdag i London. Politi og myndigheter har lagt strenge restriksjoner for markeringene for å hindre sammenstøt mellom høyreaktivister og antirasister. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Uro

Demonstrantene sang nasjonalsangen og ropte «England», melder BBC. Noen klarte å bryte gjennom metallbarrikadene ved Cenotaph. Flaggstenger, et bluss og en trafikkjegle ble kastet mot politiet, som slo tilbake med batonger.

Grupper av ytre høyre-demonstranter flyttet seg deretter til Trafalgar Square, der det ble kastet fyrverkeri i menneskemengden.

BBC meldte lørdag kveld at 15 personer var blitt behandlet for skader, blant dem to politifolk.

Bildene av at gjenstander ble kastet på politiet, fikk innenriksminister Priti Patel til å reagere. I en Twitter-melding kaller hun framferden «fullstendig uakseptabel».

– Alle som står bak vold eller vandalisme, må regne med å bli møtt med lovens fulle kraft. Vi vil ikke tolerere vold mot våre politifolk, skriver hun og føyer til at koronaviruset fortsatt er en trussel mot alle.

– Gå hjem for å stanse virusspredningen og redde liv, skriver Patel.

Les også: Stoppet av politiet: – Det var ganske traumatiserende

Separate soner

Black lives matter-bevegelsens støttespillere demonstrerte også i London lørdag. Politiet i byen har imidlertid avsatt separate soner for de to gruppene og beordret stans i alle demonstrasjoner innen klokka 17 lokal tid. Mange ville imidlertid ikke rette seg etter pålegget.

Det meldes også om demonstrasjoner andre steder i Storbritannia og i andre europeiske land i kjølvannet av drapet på George Floyd under en pågripelse i Minneapolis i mai. Hendelsen har skapt store internasjonale reaksjoner.

I sentrum av Paris samlet flere tusen seg for å protestere mot rasisme og politivold. Demonstrasjonen kom i stand på initiativ fra Assa Traore. Hennes bror Adama, en ung svart mann, døde under omstridte omstendigheter etter å ha blitt pågrepet av politiet i en by nord for Paris i 2016.

– Vi samles i dag for å fordømme politivold. Vi samles i dag for å fordømme vold i samfunnet. Vi samles i dag for å fordømme rasistisk motivert vold, sa Traore mens folkemengden samlet seg.

Politiet i byen tok etter hvert i bruk tåregass for å spre demonstrantene etter at det utviklet seg i voldelig retning blant noen av dem.

Motdemonstranter

Motdemonstranter var på plass også i Paris, der et stort banner som fordømte «anti-hvit rasisme» ble hengt på en fasade. Banneret ble imidlertid skåret i biter etter kort tid, tilsynelatende av beboere i bygningen som kom ut på terrassen i etasjen under.

I Stockholm stanset politiet en demonstrasjon mot rasisme og politivold utenfor USAs ambassade i den svenske hovedstaden.

Politiets pressetalsperson Towe Hägg sier at årsaken var at det var flere personer enn det maksimalt tillatte antallet på 50 der.

Les også: Historieprofessor mener Churchill og Holberg bør få stå