Verden

Høyeste smittetall siden april i Danmark

Det er registrert 179 nye koronasmittede i Danmark det siste døgnet. Tallet er det høyeste siden 22. april. – En ganske plutselig forandring, sier professor.

Det viser tall fra Statens Serum Institut i København torsdag.

Professor Henrik Nielsen ved Aalborg Universitet sier at smittetallet har gjort et hopp sammenlignet med de siste dagene.

– Det er et tall som er tydelig høyere enn hva vi har sett daglig de siste to ukene. Det er en ganske plutselig forandring, sier han.

31 av de nye smittetilfellene stammer fra Odense kommune, hvor det har vært et utbrudd på en lærerskole. 1.072 studenter er blitt sendt hjem, og i tiden framover må de belage seg på nettbasert undervisning.

Torsdag økte også antallet innlagte med covid-19 på danske sykehus med to til 17. Samtidig falt antall innlagte på intensivavdeling fra fire til tre. Det er ikke registrert noen nye koronadødsfall i Danmark det siste døgnet.

Les også: Studie: Munnbind med ventil kan øke smittespredning

Smitteoppblomstring i Israel

Israel har for første gang registrert over 3.000 nye daglige koronatilfeller, ifølge landets helsedepartement. Nå følger nye nedstenginger.

Fra tirsdag til onsdag ble det meldt om 3.150 nye tilfeller. Den nye rekorden kom dagen etter at skolene åpnet.

De siste ti dagene har landet opplevd en sterk økning i nye tilfeller, opplyser Roni Gamzu, som er ansvarlig for israelske myndigheters koronahåndtering, ifølge avisa Haaretz.

Han mener smitteøkningen særlig er knyttet til ultraortodokse jødiske miljøer og religiøse skoler, der flere har trosset myndighetenes forbud mot å holde åpent. Det er også meldt om smitteutbrudd i ultraortodokse israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge Gamzu er også israelske arabere overrepresentert på statistikken. Til tross for at de utgjør rundt 20 prosent av befolkningen i Israel, utgjør de 28 prosent av de nye smittetilfellene.

Både ultraortodokse jøder og arabere har gjennomført store samlinger og bryllup, til tross for myndighetenes restriksjoner.

Myndighetenes opprinnelige plan var å få ned smittespredningen før skolene åpnet. Nå innfører Israel i stedet nedstenginger i byer og tettsteder rammet av lokale utbrudd. Nedstengingene vil begynne fra mandag 7. august.

Gamzu sier det også kan bli aktuelt med en nasjonal nedstenging.

Totalt er det rapportert om 122.799 koronatilfeller i Israel. 976 personer er døde.

Les også: Smittebølgen stiger i Spania: – Folk er slitne og redde (+)

Mer fra Dagsavisen