Verden

- Homs-retrett en seier for Assad

SYRIA: Tilbaketrekkingen fra Homs er et stort symbolsk nederlag for den syriske opposisjonen, og perfekt timing for president Assad like før valget, mener Syria-eksperter.

En avtale om våpenhvile mellom den syriske regjeringen og opprørerne ble inngått i forrige uke. Avtalen gir fritt leide for opposisjonskrigere og deres familier til å forlate den strategisk viktige byen Homs. Over 1.800 opprørssoldater forlot onsdag byen, ifølge CNN.

- Symbolsk seier

Etter tre år med intenst bombardement, ligger Homs nå fullstendig i ruiner.

- Man kan stille spørsmål ved hva Assad egentlig overtar. Homs er en spøkelsesby. Men dette er en symbolsk viktig seier for det syriske regimet. Homs var en av de første byene som ble involvert i det syriske opprøret, og den første der opprørerne grep til våpen som følge av regimets brutalitet. Homs har vært hjertet av den syriske revolusjonen, og symbolsk viktig for opprørerne som nå er drevet ut av byen, sier Syria-ekspert Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i Bergen.

Dette er også en seier for Assad med tanke på det kommende syriske presidentvalget, som vil bli avholdt til sommeren.

- Timingen er perfekt for Assad, som med dette sender et signal om at han vil vinne borgerkrigen. Det er et signal til folk om at ting går i riktig retning, og at de bør satse på ham. På den andre siden har opprørerne en svakhet i at de er så splittet og fragmenterte, sier Selvik.

Assad-regimet har nå de facto kontroll på store og viktige deler av landet.

- Assad har nå sikret seg kontroll over viktige ferdselsårer mellom Damaskus, Aleppo og den syriske kysten, sier Selvik.

Gjenoppretter orden

Homs er kjent som senter for det syriske opprøret som nå har vart i over tre år. Byen har hatt noen av de blodigste slagene i krigen, som til nå trolig har kostet over 150.000 mennesker livet. Homs har på mange måter blitt et ansikt for krigens systematiske brudd på folkeretten. Sivile er blitt nektet nødhjelp av bevæpnede menn på begge sider, og nødhjelpskolonner er blitt beskutt. Opprørerne har gjennom borgerkrigens herjinger kontrollert mindre deler av Homs, etter at Assads styrker i 2012 gjenvant deler av byen. Assad-styrkene har nektet mat og medisiner å komme inn i byen. Nå har Assad sikret seg full kontroll.

- Det vi ser nå er mer en kapitulasjon enn en avtale mellom partene. Assad har angrepet byen hardt og har sultet ut opprøret ved å forhindre forsyninger. Det er denne taktikken som nå gjør at han har drevet opprørerne ut av Homs, sier Selvik.

Nå har Assad muligheten til å gjenopprette kontroll inne i Homs. Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener også at Assad nå høster en viktig seier.

- Dette viser at Assad-regimets strategi har lykkes. Det hersker nå stor frustrasjon blant de syriske opprørerne, som mener at de mister Homs etter at det internasjonale samfunnet har sviktet, sier hun.

Det internasjonale samfunn, med USA i spissen, har vegret seg for å bistå det syriske opprøret som er delt inn i en rekke ulike grupperinger, der noen er religiøst ideologiske, og av omverdenen betegnet som terrorister. Begge sider er ansvarlig for alvorlige krigsforbrytelser, og så sent som i går eksploderte en bombe på Carlton Citadel Hotel i Syrias største by Aleppo, der regjeringsstyrker holdt til. 50 personer mistet livet.

- Mer radikalisert

Homs på sin side har vært en splittet by med sekteriske konflikter mellom sunnimuslimer og alawitter. Sistnevnte er av den samme religiøse minoriteten som president Assad selv.

Opprøret i byen startet med krav om demokrati. Cecilie Hellestveit har selv nylig besøkt den tyrkisk-syriske grensen, og snakket med personer som har vært i Homs.

- De to hovedkildene til det syriske opprøret har vært desertører fra den syriske hæren, gamle Bath-folk og mer ideologisk inspirerte grupper. Det er mange historier fra Homs, og om hvem som er der inne. Historiene spriker avhengig av det politiske ståstedet til den som forteller den. Men overordnet kan man si at det ikke er de samme menneskene som har gått inn i Homs, som har kommet ut. I byen har det vært en betydelig radikalisering de siste årene. Det er mange soldater fra Al Nusrah-fronten, som av USA og FN er sett på som en terrororganisasjon, som nå pakker sakene og forlater Homs, sier Hellestveit.

Krigen i Syria, som mange andre kriger, handler i stor grad om å få folket over på sin side, påpeker hun.

- Et signal Assad ønsker å sende ved å hindre mat og medisiner inn til byer som Homs, er at steder opprørerne kontrollerer er preget av kaos. Nå kan Assad gjenopprette normaliteten i byen og vinne støtte. Opposisjonen vil derimot fortelle historien om befolkningen i Homs som har lidd, og som nå er i klørne på det barbariske regimet.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen