Store bannere fra Abdel-Fattah el-Sissis valgkampanje dekker båter i Kairo. Ingenting tyder på at den tidligere militærsjefen, om han vinner valget som ventet, kommer til å behandle homofile bedre enn sin forgjenger. FOTO: SABRY KHALED/NTB SCANPIX

Homofile fengslet i Egypt

FORFULGT: Fire homofile i Egypt er dømt til åtte år i fengsel. Nå frykter menneskerettighetsaktivister at regimet har startet en heksejakt på seksuelle minoriteter.

JAFFA (Dagsavisen): Ifølge dommen som ble opplest i retten i Kairo, ble de fire dømt for «å ha kledd seg som kvinner og ha hatt på seg sminke». Dette var forbrytelsen. En av de fire ble også dømt til hardt straffarbeid.

I forrige måned dømte regimet 528 islamister til døden i en rettssak som varte i kun to dager, og få legger merke til de «mindre» rettssakene. Men i det stille har regimet begynt å jage homofile, og mistenkte homofile blir arrestert i sine leiligheter, i «badstuer» og selv om bord på båter i Nilen.

 

Motstand i folket

Mohamad Bakier, en av forsvarsadvokatene i rettssaken, beskrev dommen mot de tre som «politisk og ikke kriminell». Ifølge ham var formålet å sende et signal til folket om at også det nye regimet er tilstrekkelig konservativt. For ifølge en meningsmåling fra i fjor, gjennomført av Pew International, mener 95 prosent av egypterne at «homofili ikke må aksepteres».

Homofile blir undertrykket i store deler av Midtøsten. I land som Jemen, Iran, Irak, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater straffes homofili med døden. Men i Egypt hadde mange homofile håpet på bedre tider etter at det islamistiske regimet til president Mohamed Mursi ble veltet i et kupp i fjor.

- Da islamistene kom til makten, flyktet mange av mine homofile venner til utlandet, de var livredde for hva som skulle skje dem under islamistisk styre, sier «Karim» til Index on Censorship.

- Men i dag vet vi at før eller senere vil politiet komme også etter oss, sier han.

I den korte perioden da islamistene styrte, ble lover mot homofile vedtatt. Den folkevalgte Mursi beskrev homofile som «ikke-menn». Få var i tvil om at tilstandene ville ha blitt verre hvis islamistene var blitt sittende. I mellomtida er forholdene blitt enda verre, nå under de antiislamistiske kuppmakerne.

 

Brutalt undersøkt

Dommen mot de homofile kom samtidig som at tre demokratiaktivister ble dømt til flerårige fengselsstraffer. Regimet som tok over etter Mursi, slår hardt ned på all kritikk. Nylig ble en pro-islamistisk student skutt i hodet av politiet under en demonstrasjon ved universitetet i Kairo. Slik var dommen mot de homofile ment å skulle gjenvinne folkets gunst, mener mange.

De tre «mistenkte» homofile fangene ble utsatt for brutale anale undersøkelser for å vurdere om de hadde gjort gjentatte homoseksuelle handlinger, eller om det var et engangstilfelle. Under demonstrasjonene mot regimet til president Hosni Mubarak i 2011 ble kvinner tvunget til å gjennomgå «jomfrudomsundersøkelser». Ikke overraskende valgte de arresterte mennene denne gangen å skjule sine ansikter da de ble brakt til retten.

 

Medie-avsky

Homofile i Egypt er marginalisert, som i store deler av Midtøsten. Få står opp for deres menneskerettigheter, og enda færre vil si at homofiles rettigheter er en indikasjon på et demokratis tilstand. Mange vil heller si at homofiles rettigheter ikke trengs å bli tatt seriøst siden homofili er og blir en «ikke-sak».

Da de første arrestasjonene kom i oktober, regelrett konkurrerte egyptiske medier om å uttrykke sin avsky. En gruppe på 14 menn var da blitt pågrepet i et spa.

- Informasjon vi har fått om senterets aktivitet, viser at de prøvde å lokke perverse gutter til å gjennomføre umoralske handlinger, skrev den statskontrollerte avisen Akhbar al-Youm.

Om litt over en måned skal Egypt holde presidentvalg, og kupp­makeren Abdel Fatah el-Sisi ventet å vinne stort. Den tidligere generalen ser ut til å nyte bred støtte i befolkningen, pisket opp av en ukritisk og propagandapreget pressedekning. Men regimetopper, som Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafik, har allerede sagt at el-Sisi ikke tar noen sjanser og vil manipulere valgresultatet.

Ennå har ikke el-Sisi lagt fram noe detaljert politisk program til velgerne, kun vage løfter. Homoseksuelle vet imidlertid allerede hva som venter dem.

roger.hercz@dagsavisen.no