Innenriks

Hollande runder av vanskelig år

MOTBAKKE: Å få ned arbeidsledigheten var François Hollandes mål nummer én. Men den franske presidenten avslutter året med pilene i feil retning og nedslående målinger.

Det ble ingen ønsket julegave for François Hollande i år. Torsdag kveld kom tallene som avsluttet et vanskelig år for den sosialistiske presidenten: Antall arbeidsledige steg i november med 0,5 prosent, og er nå oppe i nesten 3,3 millioner mennesker, eller 10,5 prosent.

Den nedslående statistikken kommer etter en høst med negative målinger for den franske presidenten: Hollande ble den mest upopulære presidenten i Frankrike har hatt i løpet av de tiårene slike målinger er blitt utført.

Valg

Tallene viser at François Hollande får mye å jobbe med i året som kommer. Novembertallene ble et tilbakeslag for regjeringen etter at antall arbeidsledige i oktober hadde sunket for første gang på mer enn to år.

- To ting er nødvendig i 2014. Å sørge for varig reduksjon i arbeidsledigheten og varig fornyet vekst, sa Hollande til sine kolleger i det siste regjeringsmøtet før jul, ifølge France 24.

Om bare få måneder, i mars, holdes det lokalvalg i Frankrike, som vil være en test for Hollandes sosialistparti. Så kommer valget til Europaparlamentet i mai. Hollande ble valgt inn som president i mai i fjor, da mange var lei av konservative Nicolas Sarkozy, og ville la Sosialistpartiet prøve å rydde opp i den økonomiske krisen.

Men politiske kommentatorer påpekte den gang at Hollande ville få en svært kort «fredningstid», og var avhengig av å vise økonomiske resultater på svært kort tid dersom han skulle holde på velgerne.

Hollande selv har vært klar på at han må måles på resultatene etter endt periode, og at det vil ta tid å endre retningen på fransk økonomi. De to-tre første årene vil være vanskelige, advarte Hollande. Likevel har velgerne snudd seg vekk fra Hollande raskere enn de fleste hadde ventet - på målinger i høst over Hollandes personlige rating har andelen som mener han gjør en god jobb vært nede på 20 prosent. Sarkozy på sin side var nede på 30 prosent da han var som mest upopulær.

Analytikere mener den manglende oppturen i fransk økonomi, kombinert med et inntrykk av at presidenten og regjeringen er ubesluttsomme og har foretatt u-svinger i flere saker, er viktigste årsak til at Hollande er upopulær. Det har vært en rekke protester i Bretagne denne høsten, både mot en miljøskatt på tungtransport og nedstengning av flere arbeidsplasser i regionen. At ekteskap for homofile også er blitt tillatt har skapt enorme protester blant motstanderne - men på dette punktet kan Hollande i alle fall vise til et oppfylt valgløfte, selv om det er kontroversielt.

Unngikk ny resesjon

Sosialistpartiet har iverksatt flere tiltak for å skape jobber, blant annet har man satt av statlige midler til å opprette arbeidsplasser for unge med lavere utdanning, og innført skatteordninger som skal oppmuntre franske bedrifter til å skape arbeidsplasser. Lyspunktet for den franske regjeringen er at ungdomsledigheten har sunket noe i løpet av det siste året. For eldre og langtidsledige har pilene imidlertid fortsatt å gå feil vei.

Fransk økonomi er likevel ikke inne i en såkalt «dobbel-dip»-resesjon. Det er ventet en vekst på 0,2 prosent i år, ifølge det franske statistiske sentralbyrået.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen