Verden

Hizbollah – fra helter til skurker

Etter å ha vært helter i Midtøsten i flere tiår, blir Hizbollah-geriljaen nå fordømt som usle terrorister. Mye forandrer seg i dagens Midtøsten.

RAMALLAH (Dagsavisen): Ali Fayyad ble drept langt hjemmefra. Etter å ha kjempet mot Israel i åtte år, og deretter kriget i Syria i tre, ble Hizbollah-offiseren truffet av en enslig kule under skuddvekslinger nær storbyen Aleppo. Libaneseren ble begravd med pomp og prakt i sin hjemlandsby Ansar. Flere hundre Hizbollah-aktivister har mistet livet i Syria, og tidligere ble krigerne begravd i hemmelighet, for ikke å vekke motstand hjemme mot gruppens kontroversielle krigføring i nabolandet.

Trekker styrker ut?

Men nå kommer de første meldingene om at også Hizbollah vil trekke styrker ut av nabolandet.

– Flere hundre Hizbollah-soldater har reist tilbake til Dahiyah, skrev det lokale nyhetsnettstedet Janoubia, og siktet til det sjiadominerte nabolaget i sørlige Beirut som kontrolleres av Hizbollah.

Meldingen blir avvist som «propaganda» av Hizbollah selv, og kom bare dager etter at Russland startet tilbaketrekningen fra Syria. Russland, Hizbollah, samt Iran er alle nære allierte av Syrias president Bashar Assad, og deres militære støtte reddet diktatorens grep om makten. Hizbollahs militære innblanding har imidlertid framprovosert en annen reaksjon i Midtøsten enn Russlands, en reaksjon som ikke bare overrasker, men som ikke engang ville ha vært mulig for kun få år siden.

Les også: Hizbollah-topp drept i Syria

Mister popularitet

I 2006 utkjempet Israel og Hizbollah-geriljaen en bitter krig, og geriljasoldatene til leder Hassan Nasrallah ble hyllet som helter over store deler av Midtøsten. Nå blir derimot Hizbollah fordømt som terrorister i de fleste av Midtøstens arabiske land. I forrige uke erklærte Den arabiske ligaen at Hizbollah er en terrororganisasjon. Bare uka før hadde Gulf-stater som Saudi-Arabia og Qatar gjort det samme, og truet med å holde tilbake milliarder av dollar i støtte til Libanon.

– Hvis dette skjer, vil ikke Libanon bare bli svekket, landet vil bli knust, sier professor Imad Salamey, statsviter ved Det libanesisk-amerikanske universitetet i Beirut.

Han sier at Libanon er fullstendig avhengig av den økonomiske innsprøytingen fra Gulf- landene, spesielt Saudi-Arabia.

EU anser også Hizbollahs militære ving for å være en terrororganisasjon. Det samme gjør USA. Men i Libanon er Hizbollah som en «stat i staten». Gruppen har en armé langt sterkere enn landets offisielle væpnede styrker, og nekter å la seg avvæpne.

– Da de kjempet mot mektige Israel var de populære blant mange i regionen, men å kjempe for Assad og mot sunnimuslimer forandret alt, sier Salamey til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtter andre islamister

Saudi-Arabia og Qatar støtter imidlertid selv ekstreme islamistiske grupper, men sunnimuslimske, ikke sjiamuslimske. De superrike Gulf-statene har gitt penger og våpen til blant annet Nusrafronten i Syria, som er Al-Qaidas lokale avdeling. Men Hizbollahs nye terrorstempel i Midtøsten viser igjen klart hvordan den arabiske våren og den påfølgende rivaliseringen mellom sunni- og sjiamuslimer snur opp ned på den etablerte virkeligheten.

Hizbollah selv anklager nå Saudi-Arabia for å løpe Israels ærend, for å alliere seg med fienden.

– Saudi-Arabia og dets allierte er fiendtlig innstilt til Hizbollahs store bragder, og plasserer seg i boks sammen med Israel, sa nestleder Naim Qassem i en tale i forrige uke.

Rundt 1,5 millioner syriske flyktninger befinner seg i Libanon, et land med under seks millioner innbyggere. Krisen har brakt økonomien til bristepunktet, og Hizbollahs deltakelse i kampene i Syria har gjentatte ganger ført til angrep fra sunnigrupper som Den islamske staten (IS). Men tross den voksende spenningen, tror ikke statsviter Salamey at verken Russland eller Hizbollah egentlig trekker seg ut av Syria. Heller det motsatte.

– Hizbollah er en del av Irans revolusjonsgarde, og kjemper ikke bare i Syria, men også i Irak og Jemen. Og mer enn Russland har trukket seg ut, har de omgruppert seg. Angrepene kommer til å fortsette, sier han.

Minst 55 mennesker – inkludert 12 kvinner og 13 barn – ble i helgen drept i russiske bombeangrep mot den IS-kontrollerte byen Raqqah, melder Syrian Observatory for Human Rights.

Les også: Høyspent mellom rivalene

Mer fra Dagsavisen