Verden

Historiske Hillary: – Denne kvelden tilhører dere!

Hillary Clinton feirer historisk seier for USAs kvinner, men motstander Sanders vil ikke gi opp.

BROOKLYN (Dagsavisen.no): – Takket være dere har vi nådd en milepæl! Dette er den første gangen i vår nasjons historie at en kvinne er vårt partis presidentkandidat, sa Hillary Clinton under en storslått feiring på tampen av valgnatten i seks delstater tirsdag kveld.

På dagen åtte år etter at Hillary Clinton måtte kaste inn håndkleet i kampen for å bli USAs første kvinnelige president, erklærte hun seg som vinner av demokratenes nominasjonsvalgkamp, til enorm jubel og ivrig vifting av amerikanske flagg. Det var en rolig, selvsikker Clinton som hilste ekstatiske tilhengere.

– Denne kvelden handler ikke om en person, den tilhører generasjoner av kvinner og menn, strålte Clinton, som kom på scenen etter å ha vist en film om USAs kvinnekamp, fra Seneca Falls i New York i 1848 og fram til i dag, der hun lover at ingen skal kunne fortelle små jenter med store drømmer at de ikke kan få til alt de vil.

Denne kvelden tilhører dere, sa Clinton, som fikk selskap av ektemannen Bill, datteren Chelsea og svigersønnen Marc Mezvinsky på scenen.  

– Har ventet hele livet

Seierstalen har vært planlagt lenge, og mandag erklærte Associated Press at Clinton har nok delegater til å vinne nominasjonen på demokratenes landsmøte i juli. Stemningen sto i taket i Brooklyn Navy yard, der flere tusen tilhengere hadde møtt opp for å feire etter at de siste viktige nominasjonsvalgene ble holdt i New Jersey, California og fire andre delstater. Salen var så full at slett ikke alle fikk sett Clinton selv, og flere hundre mennesker måtte snu i døra. Susan Ryf og venninnen Michelle Liebowitz var derimot tidlig ute. 

– Jeg har ventet på dette hele livet, sier Susan Ryf (64) rørt.

Hun har Hillary-jakkemerker på brystet, amerikansk flagg i hånda og mye på hjertet.

– Det har vært en lang og tøff vei å gå, dette er et følelsesladet øyeblikk for mange av oss, særlig for mange kvinner her. For åtte år siden hadde jeg aldri turt å håpe på dette, sier Ryf.

Hun sier hun kjenner seg igjen i Hillary Clintons historie, og at selv om mange ser ut til å ha glemt det, er det ikke lenge siden amerikanske kvinner ble utsatt for omfattende diskriminering.

– Jeg ble sendt hjem fra skolen fordi jeg gikk i bukser. Det glemmer jeg aldri. Min mannlige kollega tjente mer enn meg og gjorde samme jobb. Clinton har slåss og vil slåss mot alt dette, sier Ryf og smiler bredt.

Takket Sanders 

Mens folkemengden ropte "Herstory" (i stedet for history), kom de siste resultatene inn på storskjermen til øredøvende applaus. Hillary Clinton vant viktige New Jersey, og New Mexico. Men resultatene fra vestkysten, der California ligger tre timer etter New York, var ingen interessert i å vente på. Det har irritert Clintons motstander Bernie Sanders, som sier han vil kjempe helt fram til landsmøtet i juli.

– Jeg forstår matte. Jeg vet at det er en oppoverbakke, sa Sanders da han holdt tale til sine tilhengere i delstaten California tirsdag kveld.

I virkeligheten handler det ifølge Sanders om å skape en folkelig bevegelse for å forandre USA nedenfra og opp.

– Dere vet alle at det handler om mer enn Bernie. Det handler om oss alle, sammen, sa han.

– Jeg vil takke Bernie Sanders for en ekstraordinær valgkamp, sa Clinton.

Hillary Clinton har fått de nødvendige 2.383 delegatene hun trenger for å vinne nominasjonsvalget på demokratenes landsmøte i juli hvis en inkluderer de såkalte superdelegatene, delegater som kan skifte standpunkt fritt fram mot landsmøtet.

Sheila Vanegas (38) og Osia Knowles klarte nesten ikke å stå stille, og danset med store smil til No Doubts 90-tallshit ”I´m just a girl” . Begge stemte på Hillary Clinton i hjemstaten New Jersey, som Clinton vant med god margin.

– Jeg måtte være her i kveld. Det er historisk og betyr så mye for meg, sier Sheila Vanegas, som også støttet Clinton i 2008.

– Tiden er inne

– Tiden for en kvinnelig president er overmoden, sier Vanegas, og trekker fram en rekke eksempler på systematisk diskriminering i dagens USA.

– Kvinner tjener fortsatt ikke like mye som menn for samme jobb. Og vi er ikke representert i Kongressen, selv om vi utgjør over 50 prosent av USAs befolkning, sier Vanegas, som håper en kvinnelig president vil gjøre noe med det.

Mannen Osia Knowles var aldri i tvil om hvem han ville støtte.

– USA står ved et veiskille. Vi kunne valgt to ekstremer, Trump og Sanders. Men vi må samles om en mer moderat og realistisk kandidat. Hillary kan jobbe med alle, og hun har masse erfaring, sier Knowles.

Til hver eneste lille jente der ute med store drømmer. Ja, du kan bli alt du vil. Til og med president. I kveld er din kveld, lovet Hillary Clinton.

Matthew Gunn har tatt med datteren på fem år, Maddie, for å feire Hillary Clintons historiske øyeblikk. Nylig spurte datteren hvor mange kvinnelige presidenter det hadde vært i USA. Gunn mått svare ingen. Datteren ble sjokkert og skuffet. Men det kan endre seg nå.

– Noen tror fortsatt kvinner ikke kan gjøre det samme som menn. Det tar en stund å endre, men vi endrer det nå, sier pappa Gunn.

Mer fra Dagsavisen