Verden

Historisk møte i dag

En gang var han sentral i IRA, som rettet angrep mot britiske borgere. I dag møter Martin McGuinness dronning Elizabeth ansikt til ansikt.

At Nord-Irland har tatt gigantskritt vekk fra sin blodige fortid får nok et bevis under det historiske møtet i dag. Da møter dronning Elizabeth blant andre Sinn Féin-politiker Martin McGuinness i Belfast under dronningens besøk i Nord-Irland - et møte som ville vært utenkelig for kort tid siden.

- Dette handler om å rekke ut en hånd for fred og forsoning til dronning Elizabeth, som representerer hundretusener av unionister i nord, sa McGuinness i en tale før besøket.

«Hauk»

Det to dager lange besøket er en del av dronningens markering av sine 60 år på tronen. Besøket ble innledet i går, med et besøk på et spesielt sted; Dronningen deltok på en gudstjeneste i Enniskillen, der 11 mennesker ble drept av en IRA-bombe i 1987.

I tre tiår kjempet nordirske republikanere en væpnet kamp mot britisk herredømme over Nord-Irland. For de nordirske katolske nasjonalistene, som under konflikten har følt seg diskriminert og som i bunn egentlig ønsker gjenforening med republikken Irland, har den britiske dronningen alltid vært det fremste symbolet på den britiske overmakten i Nord-Irland. Det har derfor alltid vært spent under tidligere besøk.

Kongefamilien ble selv direkte rammet under «the Troubles». I 1979 ble dronningens slektning, Lord Mountbatten, drept av en IRA-bombe.

Martin McGuinness har selv hevdet at han forlot IRA i 1974, men er av andre blitt beskrevet som en svært sentral person i IRA også lenge etter det. Han var «hauken over alle hauker», ifølge forfatter og kommentator Eamonn Mallie.

Dempet konflikt

Et tegn på at utviklingen har kommet langt er at besøket av dronning Elizabeth har vært kjent lenge - tidligere var slike besøk hemmelige inntil hun landet på nordirsk jord, for å redusere faren for terrorangrep.

- Dette er en mulighet til å ta Nord-Irland et nytt steg videre, sier Storbritannias Nord-Irland-minister, Owen Paterson, om møtet i dag.

At den politiske konflikten i Nord-Irland har dempet seg betraktelig ble også tydeliggjort i fjor, da dronningen besøkte republikken Irland som den første britiske monark på 100 år.

Men så sent som under det besøket boikottet McGuinness besøket ved å droppe å se dronningen.

Historiker og kommentator Brian Feeney mener møtet med dronningen også har å gjøre med at Sinn Féin nå er blitt et stort parti i republikken Irland, og forsøker å gjøre seg stadig mer «stuerent».

- Sinn Féin prøver å samle middelklassevelgere i republikken, hvor hovedmålet nå er å bli det viktigste opposisjonspartiet og gjøre det bra i neste valg, sier han til BBC.

Feilvurderte

Tidligere unionistleder David Trimble, som i flere år har vært en framtredende politiker i Nord-Irland, har også denne analysen, og er ikke overrasket over at Sinn Féin nå går til dette skrittet.

- Republikanerne feilvurderte hvor populært dronningens besøk i Irland i fjor var, og jeg er sikker på at de ikke ønsker at velgerne skal se at de feilvurderer dette besøket, sier Trimble til avisen The Belfast Telegraph.

McGuinness har fortsatt som mål at Nord-Irland skal gjenforenes med resten av den irske øya.

- Jeg er irsk republikaner nå, og jeg vil fortsatt være en irsk republikaner etter at jeg har møtt dronning Elizabeth, sier McGuinness.

Han har foretatt en lang reise fra han begynte som aktivist på 1960-tallet og til han ble viseførsteminister i 2005 (se faktaboks).

Møtet i dag er enda et skritt mot forsoning. Men noen republikanere er fortsatt ikke rede til å gå videre. De kaller McGuinness en sviker, og det er ventet at de skal demonstrere under besøket.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen