Verden

Historisk mange vil delta i Mandelas begravelse

MANDELAS DØD: Verdens avskjed med Nelson Mandela blir både en historisk begivenhet og en organisatorisk og sikkerhetsmessig utfordring.

De fleste land i verden har lenge hatt en plan for hvordan de skal sikre sin delegasjon tak over hodet. Nå strømmer det i tillegg på med forespørsler fra organisasjoner, presse og andre som ønsker å reise til Sør-Afrika.

Men begravelsen er først og fremst sørafrikanernes seremoni.

Les også: Sørafrikanerne tar farvel med Mandela

Les innlegg på Nyemeninger.no: Takk, Nelson Mandela

– For Sør-Afrika

– Myndighetene i Sør-Afrika er opptatt av at dette først og fremst skal være en seremoni for det sørafrikanske folket, dernest det afrikanske kontinentet og så resten av verden, sier ministerråd Ola Brevik ved den norske ambassaden til NTB.

For ledere fra hele verden har meldt sin ankomst, og i tillegg til statsoverhoder og andre offisielle representanter skal det gjøres plass til rådgivere, assistenter og sikkerhetsfolk.

Den norske ambassaden avventer fremdeles informasjon om detaljene rundt begravelsen, avgjørelser som tas av myndighetene i samråd med Mandelas familie. Informasjon er ventet fredag eller lørdag. – Det som er helt sikkert, er at dette nok blir en av historiens største logistiske operasjoner. De fleste land i verden vil være representert, sier Brevik.

Mandela skal gravlegges lørdag 15. desember, i sin hjemmelandsby i Eastern Cape-provinsen, opplyste president Jacob Zuma fredag.

Å finne hotell i eller nær hovedstaden Pretoria eller Johannesburg i dagene før og etter begravelsen, blir nok svært vanskelig for dem som ikke alt har ordnet dette eller er del av en offisiell delegasjon.

Les også:

Planlagt lenge

Et internt sørafrikansk dokument The Guardian har sett, beskriver en tolv dagers plan fra Mandelas død. Selv om notatet er over ett år gammelt, gir planen et innblikk i hvordan begravelsen trolig vil bli, skriver avisen.

På dag seks etter dødsfallet blir det ifølge notatet en minnestund med viktige personer og ledere. President Jacob Zuma vil tale, og det vil være storskjermer utenfor bygningen og muligens også i Soweto, Cape Town og flere andre steder.

Les også: ANC har mistet Mandela-glansen

Lit de parade

På dag elleve vil den offisielle begravelsesseremonien finne sted i amfiteateret ved Unionsbygningen i hovedstaden Pretoria. Flere statsledere vil delta, og det ventes store folkemengder.

Mandela vil ligge på lit de parade i Unionsbygningen, som er hovedsetet for regjeringen. Her hadde Mandela sitt kontor da han var president i Sør-Afrika fra 1994 til 1999.

Det er ventet minneseremonier i hele landet, blant annet på den enorme Soccer City-stadion i Johannesburg. Det siste bekreftet Zuma fredag. Her viste Mandela seg for siste gang i offentlig, under fotball-VM i 2010.

Etter den offisielle begravelsen i Pretoria vil kisten med Mandela bli fløyet til Qunu i Eastern Cape-provinsen. Der vil familien holde en privat begravelse. Han vil så stedes til hvile på familiegravstedet, ved siden av tre av sine avdøde barn.

Les også: Norge minnes frigjøringshelten Mandela

Store utfordringer

For Sør-Afrika blir det en enorm utfordring å organisere begravelsen, og sikkerhetsutfordringene blir store.

Både USAs president Barack Obama og familien er ventet, i tillegg til en rekke tidligere amerikanske presidenter og deres familier.

Hvem som reiser fra det offisielle Norge er ikke klart. Men den norske delegasjonen vil blant annet ha representanter fra kongehuset, Stortinget og regjeringen.

Begravelsen blir den største siden pave Johannes Paul II ble gravlagt i Vatikanet i 2005. Da deltok til sammen fire konger, fem dronninger og minst 70 presidenter og statsministre, den hittil største samlingen verdensledere til en begravelse noensinne. (NTB)

Mer fra Dagsavisen