Verden

Hillary slutter

Utenriksminister Hillary Clinton er blant USAs mest populære politikere. Hun har allerede gjort det klart at hun ikke blir med de neste fire år.

NEW YORK (Dagsavisen): For fire år siden var Hillary Clinton og Barack Obama bitre fiender i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Hillary Clinton tapte, men fikk den tunge utenriksministerposten. I dag er hun USAs mest populære politiker, og med en oppslutning på 65 prosent er hun langt mer popoulær enn sjefen selv, Barack Obama. 65 prosent er den høyeste oppslutningen en utenriksminister har hatt siden Washington Post startet målingene. Likevel slutter hun som utenriksminister ved slutten av året.

Kerry neste

I USA er det ikke uanvlig å gi seg som utenriksminister etter fire år. Hvem som vil ta over etter Clinton, er uklart. Professor Sabato nevner senator John Kerry, som lenge lå an til å få utenriksministerposten for fire år siden.

- Kerry leder senatets utenrikskomite og har god kunnskap om internasjonale spørsmål. Det ville vært logisk å velge ham, jeg vil tro han er favoritten, sier Sabato.

At Kerry er senator fra Massachusset, øker sjansene for at Kerry får jobben. Delstaten er tradisjonelt demokratisk, og blir Kerry utnevnt, vil et nyvalg utlyses, der sjansene for å få inn en ny demokrat er store, sier Sabato.

Mot 2016?

Hillary Clinton har ikke sagt noe om hva hun vil gjøre, men få tror hun forlater politikken. En mulighet er å stille som presidentkandidat i 2016. På en meningsmåling utført for Public Policy Polling, svarte 57 prosent av de spurte at de helst vil se Hillary Clinton slåss om Det hvite hus i 2016. Nåværende visepresident Joe Biden kom på en andreplass med 14 prosent.

Mer fra Dagsavisen