Innenriks

Hillary på vei mot 2016

PRESIDENTVALG: Hillary Clinton forsøker å holde populariteten oppe hos alt fra afroamerikanere til unge og kvinnelige velgere fram mot 2016. Men moderate Hillary kan vente seg press fra venstresida i det demokratiske partiet.

NEW YORK (Dagsavisen): - Vi skal passe på at uansett hvem som stiller til valg, må kandidaten ta stilling til våre saker, sier Matt Wall i den politiske pressgruppen Progressive Change Campaign Committee.

Wall snakker etter alt å dømme om Hillary Clinton, tidligere førstedame og utenriksminister, og demokratenes favoritt til å ta over stafettpinnen etter president Barack Obama i 2016. Sakene han snakker om er typiske hjertebarn på USAs venstreside. Bedre velferdstjenester, strengere regulering av finansindustrien på Wall Street, strengere våpenkontroll og mindre økonomiske forskjeller.

Taus Clinton

Selv holder Hillary Clinton seg taus om presidentvalget om knappe tre år. Det kan virke lenge til 2016, men debatten er i full gang, og så godt som alle Hillary Clintons politiske opptredener blir tolket som tegn på at hun stiller til valg. Og hun har ikke helt forlatt politikken. Siden hun gikk av som en svært populær utenriksminister i begynnelsen av 2013, har hun deltatt i debattene om både Syria og overvåkingsskandalen.

Ifølge en meningsmåling utført for CNN sist fredag, sier så mange som 63 prosent av demokrater og uavhengige velgere at de håper Hillary Clinton blir det demokratiske partiets presidentkandidat i 2016. Visepresident Joe Biden ligger langt etter, med bare 12 prosent oppslutning.

I en forsidesak i helgen skrev The New York Times om hvordan Hillary Clinton, med god hjelp av ektemann og tidligere president Bill, forsøker å vinne tilbake afroamerikanske velgere hun distanserte seg fra i kampen mot Barack Obama i 2008.

Professor John Sides ved George Washington University påpeker at Hillary Clinton har solid støtte blant svarte velgere. Ifølge en meningsmåling fra juli i år sier 88 prosent av svarte velgere at de har et positivt inntrykk av Hillary Clinton, som i 2016 vil være 69 år.

Press fra venstre

For Hillary blir det viktig å overbevise partiets venstreside, som har fått vind i seilene den siste tida.

- Clinton vil måtte rekke ut en hånd til liberale grupper som kan ha vært misfornøyde med Obama-administrasjonen, sier Sides til Dagsavisen.

Han tror ikke Clinton vil ha særlig vanskeligheter med å vinne over venstresiden i eget parti.

- Clintons rulleblad er tydelig liberalt på mange områder, sier Sides.

I New York ble nylig Bill de Blasio valgt som ordfører i New York. Demokraten er i amerikansk forstand svært radikal, og valget av ham, samtidig med et økt fokus på den populære senatoren Elizabeth Warren fra Massachusetts, vitner om en voksende venstreside.

Matt Wall i Progressive Change Campaign Committee mener forskjellen fra 2009, da gruppen ble grunnlagt, og til dagens debatt, er påfallende.

- Vi ser en enorm forskjell. Venstresida er på vei fram i det demokratiske partiet, og det er langt bredere forståelse for våre synspunkter nå enn det var for bare kort tid siden. Det amerikanske folk vil ha et sosialt sikkerhetsnett og en ansvarlig finansindustri som stilles til ansvar, sier Wall til Dagsavisen.

Han gir mye av æren til Elizabeth Warren, som har stått på barrikadene for en rekke progressive kampsaker.

- Bør følge Warren

Etter bare ti måneder i Kongressen har Warren blitt en slags rockestjerne på USAs venstreside. Youtubevideoer der hun går representanter fra Wall Street etter i sømmene går sin seiersgang på internett, og flere og flere snakker om Warren som mulig presidentkandidat.

- Warren viser hvor demokratene bør være i 2016, hun er demokratenes nye stjerne. Hvis de demokratiske kandidatene vil ha progressive velgere med på laget, bør de følge sakene Elizabeth Warren fronter, sier Wall til Dagsavisen.

Warren selv har ikke gitt noen tegn til at hun vil stille som presidentkandidat, og har tidligere gitt åpen støtte til Hillary Clintons kandidatur i 2016.

For Matt Wall og pressgruppene fra venstre handler det ikke først og fremst om hvem som stiller, men om hva kandidatene snakker om og politikken de vil fremme.

Politiske tung- og lettvektere i begge partier tror Hillary Clinton vil stille.

- Hvorfor skulle hun ikke stille? Hun er en fantastisk utenriksminister. Hun er vår sjanse i 2016, sa tidligere flertallsleder i Representantenes Hus, Nancy Pelosi, i et intervju i fjor høst.

På republikansk side har både tidligere presidentkandidat Newt Gingrich og Donald Trump sagt de tror på Clinton.

- Hillary Clinton er en strålende dame, jeg vil tro hun stiller om fire år, sa Trump i 2012.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

HILLARY RODHAM CLINTON

Født 26. oktober 1947 i Chicago.

Gift med tidligere president Bill Clinton. De har datteren Chelsea sammen.

Republikaner som ung, men brøt med partiet i 1968.

Utdannet jurist ved Yale University. Partner i et advokatfirma i Little Rock fra 1978 til 1993.

USAs førstedame fra 1992 til 2001.

Senator for delstaten New York fra 2001.

Tapte kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2008.

Var utenriksminister under Barack Obama i forrige periode.

Mer fra Dagsavisen