Åstedet for tiorsdagens selvmordsangrep i Buulo Burde i Somalia som det hevdes at en nordmann utførte. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Hevder nordmann var selvmordsbomber

SOMALIA: En norsk statsborger i 60-årene deltok i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia tirsdag, opplyser islamistgruppen al-Shabaab og myndighetene i landet.

Rundt 20 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot hotell Amalow i den lille byen Buloburde, 185 kilometer nord for Mogadishu tirsdag kveld.

Byen ble inntil nylig kontrollert av al-Shabaab, og hotellet var tilholdssted for soldater fra den somaliske regjeringshæren og den afrikanske fredsstyrken (AMISOM).

Ifølge somaliske sikkerhetskilder kjørte en selvmordsbomber først en bil med sprengstoff rett mot hotellet, deretter stormet flere angripere bygningen.

Ofret seg

Al-Shabaabs militære talsmann opplyste onsdag at en norsk statsborger av somalisk opphav deltok i angrepet.

– Angriperen i Buloburde var en 60 år gammel mann som kom fra Norge for å kjempe mot Allahs fiender, sa Abdul Aziz Abu Musab til nyhetsbyrået AFP.

– Han ofret seg for å være nær Allah ved å drepe sine fiender. Dette viser at det ikke er noen aldersgrense for jihad, sa han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som gjentatte ganger har advart mot norske islamister som reiser ut i verden og slutter seg til militante grupper, ønsket onsdag ikke å kommentere opplysningene.

– Vi er kjent med påstandene om at en nordmann har deltatt i en terroraksjon i Somalia, og vi jobber nå fortløpende med saken, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST.

Returnerte for to år siden

Den lokale guvernøren i området, Abdi Farah Laqanyo, befant seg selv på hotellet da angriperne slo til, men slapp unna med livet i behold.

Laqanyo opplyser til den somaliske nettavisen Keydmedia Online at nordmannen returnerte til Somalia for to år siden, for å slutte seg til al-Shabaab.

Ifølge Laqanyo var nordmannen med på å storme hotellet, før han sprengte seg i lufta ved å utløse bomben i en selvmordsvest.

Minst 20 soldater fra den somaliske regjeringshæren og AMISOM ble drept i angrepet, sammen med åtte angripere, opplyser guvernøren. Minst 18 ble såret.

Radioopptak

Ifølge den somaliske radiostasjonen RBC kjørte nordmannen sprengstoffbilen, men dette er ikke bekreftet.

Radiostasjonen melder videre at den norske 60-åringen ble intervjuet av al-Shabaabs radiostasjon og at det 14 minutter lange opptaket ble sendt tirsdag kveld.

I opptaket forteller nordmannen hvordan han tidligere tilhørte den somaliske islamistgruppen Al-Itihaad al-Islamiya (AIAI), som ble oppløst kort tid etter at den havnet på USAs terrorliste i 2001. Senere sluttet han seg til al-Shabaab.

– Jeg drar til Buloburde der Allahs fiender holder stand, sier mannen leende i opptaket, mens det kan høres fuglekvitter i bakgrunnen.

Gjenerobret

Buloburde ble gjenerobret fra al-Shabaab senest i forrige uke, noe AMISOM beskrev som «en betydelig seier».

Det hele skjedde nærmest uten kamp, da flere hundre al-Shabaab-soldater hadde forlatt byen før regjeringsstyrkene ankom.

Det samme har gjentatt seg i flere andre byer og landsbyer, men islamistgruppen har senere returnert og gjennomført angrep og terroraksjoner i områdene de har mistet.

Al-Shabaab kontrollerte tidligere mesteparten av det sørlige og sentrale Somalia, men etter at de for to år siden måtte trekke seg tilbake fra sine stillinger Mogadishu, har de mistet stadig flere områder. (NTB)