Verden

Hevder å ha gjort som de ble bedt om

OVERVÅKING: NSA bestemmer ikke selv hvilke utenlandske ledere som skal avlyttes og hevder at det er den politiske ledelsen i Washington og amerikanske diplomater som har bestemt dette.

– Det er ikke vi i etterretningsorganisasjonene som kommer opp med kravene. Det er de som utformer politikken som kommer opp med kravene. Blant dem er ambassadørene, sier NSAs øverste sjef, general Keith Alexander.

Ifølge den britiske avisen The Guardian falt uttalelsen under et ordskifte mellom Alexander og USAs tidligere ambassadør i Romania, James Carew Rosapepe torsdag.

– Godt spørsmål

Rosapepe var ambassadør i Bucuresti under president Bill Clinton og sitter i dag i Republikanernes hus for Demokratene.

– Vi spøker alle med at alle spionerer på alle, men dette har ingenting med nasjonal sikkerhet å gjøre, sa Rosapepe.

Han ville ha svar på hvorfor NSA har brukt sitt store overvåkingsapparat, som er ment til bruk i kampen mot terror, «på demokratisk valgte ledere og private bedrifter».

– Et godt spørsmål, som du som tidligere ambassadør selv sitter med svaret på, repliserte Alexander.

Avviser ikke

NSA-sjefen avviser ikke at USA har overvåket og avlyttet utenlandske ledere, men fastholder at dette har skjedd på direkte ordre fra politiske ledere som ønsker å vite hva andre lands ledere gjør og hvordan de tenker.

– Dersom man ønsker å vite hvilke intensjoner ledere har, gjør man det slik, sa Alexander under debatten i Baltimore Council on Foreign Relations.

Et instrument

Alexander har også tidligere fastholdt at de amerikanske etterretningsorganisasjonen bare er instrumenter, som utfører de oppgaver beslutningstakerne i Washington pålegger dem.

At amerikanske diplomater har vært blant dem som har kommet med henstillinger om hvem som skal overvåkes, er derimot nytt.

USAs ambassadører er i mye større grad politisk oppnevnt enn det vi er vant med i Norge, og de har ofte ingen bakgrunn fra diplomatiet før presidenten belønner dem med en ambassadørpost, ofte som takk for lang og tro tjeneste i eget partis tjeneste, eller for rause bidrag i presidentvalgkampen.

Sterk kontrast

Uttalelsen fra Alexander står i sterk kontrast til det bildet utenriksminister John Kerry tegnet, da han torsdag medga at USAs overvåking hadde gått for langt.

– Jeg erkjenner, slik presidenten også har gjort, at noe av dette har gått for langt, sa Kerry, som fastholder at president Barack Obama og han selv som utenriksminister har vært uvitende om deler av NSAs virksomhet.

Deler av overvåkingen har gått på autopilot fordi teknologien har tillatt det, mener Kerry, som samtidig hevdet at dette ikke har rammet uskyldige.

– Uhensiktsmessig

– La meg forsikre dere, uskyldige mennesker blir ikke utsatt for overgrep i denne prosessen, men man forsøker å samle informasjon. Og i noen tilfeller har dette vært uhensiktsmessig, medgir Kerry.

Etterretningskomiteen i Senatet diskuterte torsdag et forslag om strengere kontroll med NSAs virksomhet, men nøyde seg med å skjerpe reglene for lagring av innsamlet informasjon.

Både demokrater og republikanere har tatt til orde for å skrinlegge noe av NSAs virksomhet, men det er usikkert om de får den nødvendige støtte i Representantenes hus. (NTB)

Mer fra Dagsavisen