Verden

Hevder å ha drept svensk journalist

AFGHANISTAN: En utbrytergruppe fra Taliban hevder å ha stått bak drapet på Nils Horner i Kabul og anklager den svenske journalisten for å ha vært britisk spion.

En talsmann for islamistgruppen Fidai Mahaz, Qari Hamza, skriver på gruppens Facebook-side at det var de som sto bak tirsdagens attentat mot Horner.

Den 51 år gamle svenske utenriksreporteren ble skutt i bakhodet mens han intervjuet folk på gata i ambassadestrøket i Kabul tirsdag, og han ble erklært død ved ankomsten til sykehuset.

– Var britisk agent

– En hellig kriger (mujahedin) fra islamistbevegelsen Fidai Mahaz gjennomførte i dag i 11-tiden et geriljaangrep i Kabul ... der Nils Horner, som kommer fra Sverige og var britisk statsborger, ble drept, skriver talsmannen ifølge Expressen.

Ifølge ham var Horner, som også hadde britisk statsborgerskap, agent for den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

– Nils Horner var ikke journalist, men agent fra MI6 som vår modige mujahedin straffet og kastet i helvetes hull. Vår modige mujahedin vendte trygt tilbake til sitt gjemmested, skriver han videre.

Utbrytergruppe

Fidai Mahaz regnes som en utbrytergruppe fra Taliban og ble ifølge enkelte kilder dannet etter at Taliban-kommandanten Mulla Dadullah ble drept i Helmand-provinsen i 2007.

Gruppen, som også er kjent under navnet Dadullah-fronten, har stått bak en rekke terroraksjoner og angrep mot afghanske og vestlige mål de siste årene.

Ifølge amerikanske etterretningskilder ledes gruppen i dag av den tidligere Guantanamo-fangen Mulla Adbul Qayoum Zakir, også kjent som Abdullah Gulam Rasoul.

Talsmannen Qari Hamza er også kjent under navnet Barialay Rahbarmal.

– Satanisk demokrati

Fidai Mahaz hevder på sin egen hjemmeside at de kjemper mot «det sataniske styringssystemet demokrati» og ser på seg selv som del av en global kamp mot «korsfarernes krigføring».

Ifølge den afghanske avisen Hasht-e-Subh, ble fraksjonen som hevder å ha stått bak drapet på Horner, dannet så sent som i juni i fjor. Bakgrunnen skal ha vært misnøye med Taliban for at de var villige til å forhandle med regimet i Kabul.

Fraksjonen omtaler seg selv som Mahaz Fedai Tahrik Islami Afghanistan, som direkte oversatt betyr Selvmordsfronten til den islamske bevegelsen i Afghanistan, og den påstås å ha nære bånd til terrornettverket al-Qaida.

Taliban benekter

Fidai Mahaz har tidligere tatt på seg ansvaret for attentatet mot guvernøren i Logar-provinsen.

Den afghanske sikkerhetstjenesten hevder at gruppen fortsatt har bånd til Taliban, noe Taliban på det sterkeste benekter.

Taliban hevder derimot at gruppen er et redskap for den afghanske sikkerhetstjenesten og mistenker dem for å ha stått bak drap på flere av Taliban-kommandanter i Quetta-området.

Taliban nekter på sin side all kjennskap til drapet på Horner.

– Vi har undersøkt blant våre krigere, og de var ikke involvert. Vi tar ikke ansvaret for denne hendelsen, sa Taliban-talsmannen Zabiullah Mujahid tirsdag.

– Noen kan ha lekket

Mens Fidai Mahaz anklager Nils Horner for å ha vært britisk spion, spekuleres det også i andre motiver.

Drapsmotivet kan ha vært et ønske om å spre frykt blant journalister og vestlige foran valget i neste måned, men Svenska Afghanistankommitén utelukker ikke at det også kan ha vært et målrettet drap, knyttet til Horners arbeid i landet.

– Nils kjente veldig mange i Afghanistan og hadde et stort kontaktnett. Han var ikke redd for å ta opp kontroversielle spørsmål, sier vennen Bengt Kristiansson, som er landsjef for Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

– En person som er så velinformert, kan ha kommet over informasjon som andre opplever som følsom. Han kan ha hatt kontakter som lekket det han visste til noen andre, sier Kristiansson til Aftonbladet.

Mer fra Dagsavisen