Verden

Hetebølge over store deler av Vest-Europa

Fra Storbritannia til Italia er det registrert temperaturer rundt 40 grader, noe som har økt skogbrannfaren og gjort bruk av munnbind vanskelig.

Tidlig fredag hadde en dramatisk skogbrann ved Angelet sørvest i Frankrike, nær den spanske grensen, rukket å svi av rundt ti hus før brannmannskapene fikk kontroll. Rundt hundre mennesker ble evakuert.

Dette er en av flere skogbranner i sørlige og sentrale deler av Frankrike den siste uken. Myndighetene frykter at hetebølgen midt i sommerferien skal utløse nye branner.

– 90 prosent av disse brannene skyldes mennesker, sier miljøminister Barbara Pompili, som ber folk bruke sunn fornuft.

Les også: Ingen blir sure på meteorologen for å melde dårlig vær

Rekorder i Spania

I San Sebastian ved nordkysten i Spania ble det torsdag mål 42 grader, den høyeste temperaturen som er målt der siden registreringene begynte i 1955.

– Klimaendringer fører til at hetebølger kommer oftere, fastslår det spanske meteorologiske instituttet Aemet.

Det ble også tidligere i uken satt lokal varmerekord i byen Palma på Mallorca, der gradestokken steg til 40,6 grader.

Les også: Rekordlav strømpris gjør at Oslo kommune taper enorme beløp

Høy beredskap

I mange europeiske byer er temperaturene så høye at det er blitt svært ubehagelig å bruke munnbind.

– Selv i denne vanvittige heten er det bedre å klare seg i 38 grader enn å få koronaviruset, sier Daniela Iannelli, en 55 år gammel statlig ansatt i Roma, til nyhetsbyrået AFP.

14 italienske byer er blitt satt i høy beredskap, mens Frankrike er kommet med advarsler for rundt en tredel av landets distrikter.

I Storbritannia har myndighetene i kystbyen Brighton vært bekymret over at folk ikke følger smittevernreglene og holder nok avstand.

– Med mange folk samlet blir det umulig å opprettholde nok avstand, sier myndighetene i Brighton i en uttalelse.

Nederland har også registrert høye temperaturer. På samme måte som i Brighton har myndighetene i feriebyen Zandvoort vært bekymret fordi folk ikke har holdt nok avstand til hverandre.

Mer fra Dagsavisen