Verden

Her ventes mer uro i 2015

Til tross for flere lyspunkter i fjor, preges verden av flere store kriser. Her er ti steder du bør være obs på i år, ifølge Internasjonal Crisis Group.

Colombias fredsprosess, Tunisias demokratiske valg og tilnærmingen mellom USA og Cuba var blant lyspunktene i verden i fjor, mener anerkjente International Crisis Group (ICG).
Men mange konflikter er forverret i løpet av 2014, og enkelte står i fare for å eskalere. Disse ti konfliktområdene bør man holde ekstra nøye øye med, ifølge ICG.

SYRIA/IRAK

Uten en politisk løsning i sikte vil antallet personer på flukt i Syria stige i 2015, mener FNs flyktningorganisasjon, UNHCR. Halvparten av Syrias 22 millioner innbyggere er direkte rammet av krigen. I Irak er antallet internt fordrevne over to millioner. Selv om flyangrepene mot Den islamske staten (IS) har hindret gruppens frammarsj i Syria og Irak, er dynamikken fortsatt i gruppens favør, mener ICG.

UKRAINA

Selv om Ukraina ikke er blant konfliktene i verden som krever flest liv, er konflikten en trussel fordi den har forverret forholdet mellom Russland og Vesten, mener ICG. Separatister har kontroll over de østlige delene av regionene Luhansk og Donetsk. Ukrainas president, Petro Porosjenko, har varslet omfattende økonomiske og politiske reformer som kan forebygge eskalering, men det vil ta tid. Men ICGs leder, Jean-Marie Guehenno, påpeker at selv om Moskva støtter separatistene, har entusiasmen dalt overfor separatistenes sak. Situasjonen er likevel uforutsigbar, konkluderer ICG.

SØR-SUDAN

Konflikten i Sør-Sudan startet som en politisk maktkamp på toppnivå i desember 2013, men har utviklet seg til en konflikt langs etniske skillelinjer. Minst 1,4 millioner mennesker er blitt fordrevet fra sine hjem, noe som forsterker sultkrisen i enkelte områder. Både ugandiske styrker og soldater fra Sudan er involvert, noe som utgjør fare for ytterligere destabilisering av regionen. Forhandlingsforsøk har så langt ikke ført fram.

NIGERIA

Volden har økt i Nigeria det siste året, og islamistgruppen Boko Haram har stått bak store og omfattende voldsangrep, blant annet kidnappingen av skolejenter i april i fjor. Nigerianske myndigheter har slått tilbake militært mot Boko Haram, men har  ikke lyktes. Økonomien trues også av lave oljepriser på sikt.

SOMALIA

Somalia har vært preget av konflikter og vært uten en fungerende statsmakt i flere tiår. Islamistiske militsgrupper står sterkt i flere områder, især i sør, der den største gruppen er Al-Shabaab, som har tilknytning til al-Qaida. Den føderale regjeringen i Somalia sliter fremdeles med å styre landet, til tross for militæroffensiver fra Den afrikanske unions styrker og den somaliske hæren mot Al-Shabaab.

DR KONGO

Uroen øst i landet er en av verdens neglisjerte konflikter, selv om den har pågått i mange år. I 2013 lyktes kongolesiske styrker og en spesialenhet fra FN i å slå ned på militsgruppen M23, men det eksisterer fortsatt andre grupper i området som man ikke har lykkes i å demobilisere, ifølge ICG. Konflikten har røtter helt fra folkemordet i Rwanda i 1994, og mangel på avvæpning av militsene i området truer fortsatt med å hindre stabiliseringen.

AFGHANISTAN

Afghanistan holdt valg i fjor som gikk relativt rolig for seg, men senere kom gjensidige anklager om valgfusk. Etter en maktfordelingsavtale ble Ashraf Ghani president og rivalen Abdullah Abdullah statsminister. Intern maktkamp preger den politiske ledelsen samtidig som Afghanistan nå er inne i en kritisk periode: Landet har overtatt sikkerhetsansvaret etter NATO, men Taliban er fortsatt på offensiven. I fjor var nesten 700.000 internt fordrevet i Afghanistan.

JEMEN

Jemen ble en del av den arabiske våren, og president Saleh ble kastet. Landet har lenge vært preget av uro. Den såkalte Houthi-militsen har i mange år kjempet mot sentralmyndighetene i Sana. Siden i høst har houthiene kontrollert en rekke områder i Jemen, inkludert store deler av hovedstaden. Kamper mellom houthiopprørerne og sunnimuslimske al-Qaida-opprørere og allierte stammekrigere har kostet mange menneskeliv, mens sentralmyndighetenes hær framstår maktesløs i konflikten.

LIBYA

Etter den arabiske våren og drapet på landets leder Muammar Gaddafi i 2011 har Libya vært preget av et utall krigende militser som kjemper om makten. Flere hundre sivile er drept bare de siste månedene, og nesten 400.000 er drevet fra hjemmene sine. «Kamp om olje og gass, rivalisering mellom militsgrupper og stammer, utenlandske makters konkurrerende interesser og uenighet om hvordan man skal strukturere staten etter Gaddafi er alle faktorer som truer med å rive landet i stykker», mener ICG-president Jean-Marie Guehenno.

VENEZUELA

Blir også trukket fram av ICG som et kritisk område – selv om det ikke er krig der. Årsaken er at en rekke faktorer ligger til grunn for at en alvorlig konflikt kan utvikle seg i løpet av året. President Nicolás Maduro tok over etter at Hugo Chávez døde i mars 2013, og regjeringens popularitet har falt jevnt og trutt siden. Den økonomiske krisen i landet har forverret seg som følge av det dramatiske fallet i oljeprisen. I fjor døde flere i sammenstøt i forbindelse med demonstrasjoner mot regjeringen. I år er det ventet valg, noe som kan øke spenningene ytterligere.

Kilder: Foreign Policy, International Crisis Group (ICG), ICG-president Jean-Marie Guehenno, UNHCR, Flyktinghjelpen, NTB

Mer fra Dagsavisen