Her håndhilser Salah på mannen som kan ha beordret drapet på faren hans

Salah Khashoggi, sønnen til den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi, møtte i dag den saudiarabiske kongefamilien. Amerikansk etterretning mener kronprins Mohammed bin Salman er skyldig i drapet.

 

Av Bjørn S. Kristiansen og NTB

I går ringte Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman til Khashoggis sønn Salah, for å kondolere.

I dag ble Khashoggis sønn og bror mottatt av kongefamilien i palasset i Riyadh, ifølge det statlige nyhetsbyrået SPA.

Ifølge en uttalelse gjengitt av byrået uttrykte Salah og Sahel takknemlighet overfor kongen og kronprinsen.

Brian Klaas, en amerikansk professor og spaltist for The Washington Post, beskriver seansen slik:

LES OGSÅ: Saudi-Arabia med nye Khashoggi-innrømmelser - nå begynner også Trump å tvile

Sterke mistanker

Jamal Khashoggi, en 59 år gammel journalist og kritiker av prins Mohammed, ble sist sett da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Saudi-Arabia benektet først å ha kjennskap til forsvinningen hans, men sa senere at han døde under en slåsskamp inne på konsulatet.

Senere har landets utenriksminister erkjent at Khashoggi ble drept, men den saudiarabiske regjeringen benekter at ledelsen i Saudi-Arabia var involvert i det som skjedde.

Amerikansk etterretning er stadig sikrere på at kronprins Mohammed bin Salman er skyldig i drapet på Jamal Khashoggi, ifølge New York Times.

LES OGSÅ: En saudiarabisk agent tok angivelig på seg Jamal Khashoggis klær og ble filmet av overvåkingskameraer i Istanbul etter at journalisten var drept

Søreide: Drapet må oppklares

Gjerningsmennene bak drapet på Jamal Khashoggi må stilles til ansvar for sine handlinger, krever utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge krever at det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudiarabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, sier Eriksen Søreide i en uttalelse til NTB.

Hun kaller drapet dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Eventuelle videre konsekvenser er det imidlertid for tidlig å si noe om, ifølge utenriksministeren.

Eriksen Søreide uttalte seg om saken etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale sa at drapet etter alt å dømme var planlagt.