I Wien har frivillige satt opp et stort mottaksapparat for de mange flyktningene som har kommet i tusentall den siste uka. Her får noen av dem frokost på togstasjonen. FOTO: ROY FREDDY ANDERSEN

Her er Europas velkomstkomité

Hundrevis av frivillige driver et stort mottakssenter for flyktninger på hovedtogstasjonen i Wien.

 

WIEN (Dagsavisen): Hver dag tar de imot opp mot 1.000 flyktninger med mat, klær, vann, helsehjelp og juridisk bistand.

– Det er egentlig ganske sprøtt. Alle du ser her er privatpersoner som bare følte at noe måtte gjøres. Folk begynte å møte opp og ta med seg ting for å hjelpe. Så har det vokst dag for dag. Se her nå! Vi er overveldet.

Hannes Bigler kikker og peker ut over et stort område med provisoriske telt, boder og bord. Her serveres det mat og drikke, noen gir medisinsk hjelp, det er satt opp hundrevis av senger – og det er utdeling av sko, klær, hygieneartikler, soveposer, pledd, leker, ryggsekker og kofferter.

Helt uten hjelp fra myndigheter eller profesjonelle organisasjoner har vanlige folk kraftmobilisert gjennom sosiale medier. De første hjelperne dukket opp her på den nybygde Wien Hauptbahnhof mandag i forrige uke.

Siden har mottakssenteret vokst for hver dag.

– Vi gjør dette på fritiden vår, forteller Bigler, som til daglig jobber i finansdepartementet.

Han har tatt ut en ukes ferie for å hjelpe de mange flyktningene som den siste uka har strømmet inn fra Ungarn.

LES OGSÅ: Flyktninger: uønsket

Alle bidrar

Leger og sykepleiere har gått sammen og laget et provisorisk sykehus med medisiner og førstehjelpsutstyr. Advokater har satt opp en bod der flyktningene kan komme med sine mange spørsmål om asyl, EU og opphold i Europa. Det er lekerom for barn, infostasjoner og toaletter. En gruppe tolker hjelper til på en rekke språk.

– Vi skal klare dette i noen uker til, men selvsagt ikke i all evighet. Hvis behovet fortsetter, må kanskje myndighetene eller frivillige organisasjoner ta over etter hvert, sier Bigler, tydelig sliten etter å ha vært her og jobbet siden klokken 19.00 kvelden før – altså i mer enn 15 timer i strekk.

Da Dagsavisen var på Hauptbahnhof i Wien i går organiserte politiet busstransport for dem som ønsket å dra videre til Westbahnhof, der flere av togene til Tyskland reiser fra. På Westbahnhof har profesjonelle frivillige organisasjoner satt opp et mottakssenter.

Kontrastene er svært store til de kaotiske forholdene på Keleti-togstasjonen i Budapest, der tusenvis av mennesker har vært strandet de siste ukene med svært liten hjelp. Ungarske myndigheter har vært så godt som fraværende, hvis man ser bort fra politiet som med sin jernring nektet flyktninger å ta seg inn på jernbanestasjonen for å reise videre.

På togstasjonen i Wien er mottakssenteret blitt bygget opp på kort tid utelukkende av privatpersoner.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

Glad for hjelpen

– Responsen har vært helt overveldende. Det begynte på sosiale medier og folk har stilt opp med det de har. Nå har vi til og med en liten datagruppe som jobber på sosiale medier for å skaffe det vi trenger, forteller Katya Andrusz.

Hun sier responsen fra flyktningene har vært god.

– Folk er veldig glade. Det er tydelig at de setter pris på denne hjelpen, sier hun.

Jod Mohammad har flyktet fra den brutale borgerkrigen i Homs i Syria. Han sier han ble overrasket da han kom til stasjonen bare et par timer før Dagsavisen møtte ham.

– Dette er veldig bra, folk er utrolig snille. Jeg bare går rundt her og ser på alle som jobber for oss. Dette er Europa, folk er gode, sier han når vi treffer ham i frokostkø.

– Jeg kom med tog fra en leir i Ungarn hvor vi hadde det tøft. Før det hadde i gått i ukevis. Det var vært tungt. Nå begynner jeg å se lyst på tida som kommer, smiler han.

LES OGSÅ: Venter dragkamp om EU-plan

Løsnet på reglene

Bare i helgen kom det 15.000 mennesker over grensen fra Ungarn, og også på grensestasjonen Nickelsdorf har frivillige strømmet til med klær, mat og utstyr. En gruppe frivillige har organisert kjøring av flyktninger med egne biler til og fra grensen.

Den katolske kirken sier de vil stille opp med husly for å hjelpe myndighetene i Østerrike med å skaffe tak over hodet til de svært mange asylsøkerne landet har fått på kort tid.

Flyktningstrømmen startet etter at Østerrike i slutten av forrige uke åpnet grensene for flyktningene som i dagevis ble nektet å reise videre fra Ungarn. Nå sier politiet og myndighetene at de jobber hardt for å normalisere situasjonen på grensen igjen, for å unngå en varig unntakstilstand.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!