Verden

Hennes & Mauritz-eierne stemte ned forslag om å gi overskuddet til underbetalte tekstilarbeidere

Et forslag om å gi bort hele overskuddet til kleskjeden ble tirsdag nedstemt på selskapets generalforsamling.

Av Tormod Ytrehus/Fri fagbevegelse

Forslaget var det nettverket Clean Clothes Campaign (CCC) som stod bak, skriver den svenske avisa Arbetet.se. Deres fem aksjer ga dem anledning til å fremme forslaget i protest mot kleskjedens forretningsmodell.

Luselønn

De omtrent 16 milliarder svenske kronene skulle gå til tekstilarbeiderne hos selskapets flere hundre leverandører i land som Bangladesh og Kambodsja. I Bangladesh har tekstilarbeiderne en minimumslønn på under 800 kroner i måneden.

I stedet bestemte selskapet å utbetale utbytte til aksjeeierne. For familien Persson, som eier nærmere halvparten av aksjene, betyr det en utbetaling på 7,6 milliarder svenske kroner, ifølge avisa.

– I Asia jobber over 15 millioner i tekstilindustrien. Globale merkevarer som drar inn millioner i profitt hvert år, har blitt avhengig av og utnytter den billige arbeidskraften til tekstilarbeidere med lønninger de ikke kan leve av, skriver nettverket på nettsidene sine.

En lønn å leve av

I 2013 annonserte Hennes og Mauritz at de ville gi 850.000 tekstilarbeidere en lønn å leve av innen 2018. Dette utgjør antallet arbeidere som jobber på fabrikker som leverer 60 prosent av tekstilene kleskjeden selger.

En lønn å leve av er definert som en menneskerett av FNs arbeidslivsorgan ILO, men det mangler en definisjon av hvor høy denne lønna er. CCC definerer en lønn å leve av som nok penger til å kjøpe mat, betale husleie, for helsetjenester, klær, transport, utdanning og tjene opp litt til uventede utgifter. Arbeidsuka skal ikke være på mer enn 48 timer.

CCC beskylder Hennes og Mauritz for å snike seg unna dette opprinnelige målet, ved å fraskyve seg ansvaret for tekstilarbeidernes sluttlønn. De krever at selskapet definerer hva en lønn å leve av er, publiserer gjeldende lønn hos leverandørene og tidfester en plan for å oppnå en lønn å leve av.

Bedre lønnsforhandlinger

I en oppdatering om prosjektet i fjor, skriver kleskjeden at det er partene i arbeidslivet som må forhandle fram lønna og at Hennes og Mauritz vil bidra til at dette rammeverket fungerer. Videre understreker selskapet at samarbeid med andre merkevarer, fagforeninger og nasjonale myndigheter er viktig for å nå målene.

Selskapet annonserte senere på året at de har sikret at ansatte har valgte representanter hos 594 fabrikker, som til sammen representerer 840.000 arbeidere. Videre har de ifølge selskapet sikret bedre lønnsforhandlinger på 500 fabrikker i ti land, som omfatter 635.000 arbeidere.

Arbeidet er også evaluert av alliansen Ethical Trading Initiative (ETI), som har medlemmer som Den internasjonale faglige samorganisasjon (IFS), der også norsk LO er medlem.

Mer fra Dagsavisen