Verden

Hellas på randen av kollaps

Den europeiske sentralbanken fortsetter med kriselån til Hellas, men snart kan grekerne stå på bar bakke.

Stengte banker, tomme butikker og minibanker og nye lønns- og pensjonskutt er i ferd med å bli en realitet i Hellas etter at nasjonalforsamlingen natt til lørdag sa nei til EUs nye kuttplaner. I stedet vil den la folket bestemme gjennom folkeavstemning.

Folkeavstemning

Fredag ble det klart at Den europeiske sentralbanken (ESB) ville stille tøffe innsparingskrav for Hellas for å fortsette pengestøtten. Kutt i lønninger og pensjoner og høyere moms var blant tiltakene sentralbanken krevde for å fortsette å gi greske banker kriselån.

Det ville ikke den greske regjeringen gå med på, og den endte opp med å utstede folkeavstemning 5. juli, der det greske folket får velge å si ja eller nei til en ny kuttrunde.

Det var lenge knyttet stor spenning til om ESB ville fortsette med kriselån til greske banker etter at grekerne skrotet den siste kuttavtalen, men i går ettermiddag kom beskjeden om at ESB opprettholder krisestøtten til Hellas på nåværende nivå.

Uten pengestøtte fra eurolandene vil Hellas ikke klare å betjene gigantgjelda landet har opparbeidet seg, og flere økonomer mener det vil være første skritt på vei ut av euroen for grekerne.

Stenger banker

Etter en lang rekke krisemøter i helgen ble det i går bestemt at greske bankkunder vil møte stengte dører om de tropper opp i banken i dag. Greske myndigheter bestemte i går å stenge alle banker for å forhindre at desperate grekere fortsetter å ta ut sparepengene sine i frykt for en omfattende bankkollaps.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet, var en uhørt handling, sa statsminister Tsipras i en TV-sendt tale søndag kveld.

Han legger til at greske bankinnskudd er sikret og at ESB ikke kan hindre en gresk folkeavstemning.

Den greske statsministeren ga ikke detaljer om hvor lenge bankene skal holdes stengt, og hvilke restriksjoner som settes på kapitalflyten.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Dramatisk

– Situasjonen er dramatisk, men folk er rolige, sier Panos Dimas, filosofiprofessor og leder for Det norske instituttet i Aten, til NTB.

Men usikkerheten er svært stor, understreker han. I går hadde landets minibanker gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.

– Mange har begynt å hamstre, og nå frykter folk at de ikke vil få utbetalt pensjonene sine, sier Dimas.

Han mener det er stor sannsynlighet for at regjeringen stenger bankene og innfører kapitalkontroll i dag, til tross for at finansminister Yanis Varoufakis i går uttalte at han er imot dette.

– Spørsmålet er om han har noe valg, sier Dimas.

Kontantstrømmen fra ESB har den siste tida sikret at greske banker ikke går tomme for penger.

Mer fra Dagsavisen