Verden

Hellas-krisen er ikke over

Til tross for at en ny kriseavtale med EU er på plass, risikerer den greske regjeringen å gå tom for penger.

I dag møtes EUs finansministre for å blant annet diskutere reformforslagene den greske regjeringen la fram tidligere i vinter.

Hellas har i løpet av de siste årene fått gigantlån og store krisepakker for å komme seg gjennom den økonomiske krisen. Avtalene med EU-troikaen ble i februar forlenget til å vare til sommeren, men EU satte samtidig tøffe krav om at Hellas måtte lage en liste med troverdige reformer og tiltak for å få landets økonomi tilbake på rett spor. Blant annet har grekerne forpliktet seg til å gjennomføre en moms- og skattereform, og en nasjonal anti-korrupsjonsplan i tillegg til ytterligere effektiviseringer. I et ferskt intervju med den greske statsministeren Alexis Tsipras i det tyske magasinet Spiegel, sier han at han i dag vil gå inn i møtet med tøffe krav til de andre eurolandene.

– Hvis ikke er vi tilbake til thrilleren vi hadde før 20. februar. Den europeiske sentralbanken har fortsatt et tau rundt halsen vår, sa Tsipras til Spiegel.

Får ikke Hellas gehør i Brussel, kan det bli aktuelt med en folkeavstemning, sier landets finansminister Yanis Varoufakis. Han avviser for øvrig at Hellas vil be om et tredje kriselån.

Avviste «nødtelefon»

Fredag skrev den tyske storavisen Süddeutsche at den greske økonomien nå sliter så fælt at statsminister Tsipras ba om krisesamtaler med EU-president Jean-Claude Juncker allerede i forrige uke. Der ble han ifølge den tyske avisen møtt med en kald skulder. Presidenten ba statsministeren pent vente til i dag. Opplysningene ble seinere på dagen avvist av den greske statsministerens kontor.

«Det ble ikke bedt om et møte med Juncker før mandagens møte. Statsministeren snakker jevnlig med Juncker», skriver de i en pressemelding gjengitt av den britiske avisen The Guardian fredag. Den samme avisen skriver at kilder innad i det greske regjeringspartiet Syriza mener regjeringen vil få problemer med å betale lønninger og pensjoner allerede nå i mars, kun få uker etter at kriseavtalen ble forlenget.

Bakgrunnen for Tsipras ønske om en krisesamtale med Juncker er at grekerne må tilbakebetale milliarder av euro til kreditorer. Den greske statskassa er skranten, og det kommer ikke nye utbetalinger fra EU før i april. Samtidig har Den europeiske sentralbanken varslet at det ikke er noen automatikk i at de vil fortsette å låne penger til greske banker. Ifølge avisen The Telegraph skulle samtalen handlet om hvordan Hellas vil bruke EU-midler for å forbedre den humanitære krisen og arbeidsløsheten i landet.

Nye forhandlinger

I forrige uke advarte den spanske økonomiministeren Luis de Guindos om at dersom Hellas og EU ikke klarer å framforhandle en avtale innen sommeren, vil en ny og tredje krisepakke være nødvendig for å redde grekerne.

– Hellas vil ikke forlate euroen. Det ville ikke vært bra for Europa og ikke for pengeunionen, sa han.

Grekerne har allerede mottatt 1.800 milliarder kroner i krisepakker.

Mer fra Dagsavisen