Verden

Hellas-faste flyktninger sendes tilbake til Tyrkia

Flyktninger og migranter kommer fortsatt over sjøen til Hellas, og antallet steg kraftig onsdag. Men fra mandag skal returene til Tyrkia starte.

Bilde 1 av 4

Flyktninger og humanitære organisasjoner protesterer, mens Tyrkia og Hellas forbereder seg: Fra mandag skal returer til Tyrkia tre i kraft, i henhold til migrasjonsavtalen mellom EU og Tyrkia.

Les også: «Husene våre er bombet i stykker. Hva annet kan vi gjøre?

Bedre vær

Flyktninger og migranter har fortsatt å bruke sjøveien til Hellas også etter at avtalen mellom EU og Tyrkia kom på plass. Onsdag ble det registrert en kraftig økning av migranter til Hellas; 766 kom over fra døgnet mellom tirsdag og onsdag, ifølge greske myndigheter. Økningen kan komme av at været er blitt bedre etter flere dager med dårlig vær.

Men totaloversikten så langt viser at det har vært en nedgang av flyktninger de siste to ukene: forrige uke kom det 81 prosent færre enn uka før fra Tyrkia til Hellas.

Nå er spørsmålet hva som vil skje når returene skal iverksettes. Migrantene skal registreres og få sin sak behandlet i Hellas, men avtalen går ut på at de skal sendes tilbake til Tyrkia. For hver syrer som blir sendt tilbake, skal EU ta imot en syrer til bosetning i Europa.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Usikkert

Men få dager før avtalen skal iverksettes i sin helhet er det fortsatt stor usikkerhet rundt hvor mange som vil bli sendt tilbake, hvordan deres saker vil bli behandlet og hvor de vil bli plassert, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Humanitære organisasjoner og menneskerettighetsaktivister mener Tyrkia ikke kan karakteriseres som et trygt land å returnere til, og det er også bekymring rundt hva slags apparat som vil møte flyktningene som sendes tilbake til Tyrkia.

Bekymringen er også stor for migranter og flyktninger fra andre land enn Syria: Tyrkia har, eller forhandler om, returavtaler med en rekke land, blant annet Afghanistan, Eritrea og Somalia.

Les også: Skal sendes tilbake

Tak på 72.000

Etter at grensen til Makedonia og landene lenger nord er blitt stengt, har det nå samlet seg opp 51.000 migranter og flyktninger i Hellas. Blant dem er flere tusen fortsatt ved grensen til Makedonia. Hellas har etablert en rekke leire ulike steder i landet der migrantene kan få tak over hodet, men mange av dem nekter å gi opp håpet om at grensene på Balkan skal åpnes igjen. Mange holder også til ved havnen i Pireus utenfor Athen, der de har ankommet fra de greske øyene. Det er tilstrømningen til Hellas EU håper nå vil reduseres med den nye avtalen med Tyrkia.

Les også: Afghansk leir midt i Athen

Vil ikke ta imot

Men et stort spørsmål er også hvordan man skal få bosatt syrerne som skal tas inn i EU fra Tyrkia. En rekke land er svært skeptiske til å ta imot. EU har sagt man vil ta imot opp mot 72.000 flyktninger fra Tyrkia. Om antall syrere som returneres til Tyrkia overstiger 72.000, vil bytteavtalen opphøre. Dette er ment som et pressmiddel overfor Tyrkia for å hindre massiv overfart.

Les også: Kurderne, Tyrkia og kampen mot IS

Mer fra Dagsavisen