Verden

Hele brexit-prosessen kan bli endret

En ny folkeavstemning om brexit er på agendaen for fullt etter Labour-leder Corbyns utspill. Men det er viktige hindringer i veien for at det skjer.

Hele brexit-prosessen kan potensielt bli endret etter helomvendinger både fra Labour-leder Jeremy Corbyn og statsminister Theresa May det siste døgnet:

Theresa May åpner nå for at parlamentet kan stemme for en kortvarig utsettelse av brexit hvis hennes utmeldingsavtale med EU stemmes ned på nytt.

Jeremy Corbyn sa mandag kveld at Labour vil støtte en ny folkeavstemning om brexit dersom partiet ikke får gjennom forslaget til sin egen brexit-plan.

Dramaet har dermed igjen toppet seg i i Storbritannia, idet det britiske parlamentet gjør seg klar for flere viktige avstemninger onsdag kveld.

Les også: Han åpner for ny brexit-avstemning

Utsettes

Begge lederne har nå gitt etter for press, og det var ventet at det på tampen av brexit-prosessen ville skje endringer.

May sa i parlamentet tirsdag at dersom utmeldingsavtalen stemmes ned på nytt i parlamentet, kan parlamentet først få stemme over om man skal gå ut av EU uten en avtale, og dersom en «no deal» blir avvist, om man skal utsette brexit en kort og begrenset periode.

May har lovet å la parlamentet få stemme over utmeldingsavtalen med EU innen 12. mars. Det vil være Mays andre forsøk, etter at den ble nedstemt første gang i januar.

Statsministeren har fram til nå tvert avvist en forlengelse av exit-datoen 29. mars, og en utsettelse vil vekke sinne hos brexit-forkjemperne i hennes eget parti. Samtidig er det vanskelig å se noen annen mulighet hvis man ikke skal gå ut uten en avtale.

– La meg være klar, jeg ønsker ikke en utsettelse, sa May.

EUs president Donald Tusk sier en utsettelse av brexit ville vært fornuftig.

– Jeg mener en forlengelse ville vært en rasjonell løsning i den situasjonen vi står i nå, sa Tusk under toppmøtet i Sharm el-Sheikh nylig.

Les også: EUs president vil utsette brexit

Corbyn snudde

Også Jeremy Corbyns utspill mandag kveld har kastet kortene opp på nytt. Han sa da at Labour vil støtte en ny folkeavstemning om brexit dersom partiet ikke får gjennom forslaget til sin egen brexit-plan.

Men det er likevel langt fra sikkert at det blir en ny folkeavstemning.

Dette er Corbyns plan: Han ønsker en mykere brexit enn hva statsminister Theresa May har forhandlet fram, og vil blant annet at landet skal være med i en tollunionen og ha en tett relasjon med det indre marked. Han vil gjøre alt for å hindre både en «no deal» og en «tory-brexit», sier han.

Les også: – Hvis Corbyn ikke snur? Da vil vi være ute av makten i minst et tiår (DA+)

Corbyn vil derfor onsdag legge fram et forslag som krever en mykere brexit. Men dette vil trolig bli nedstemt i parlamentet, og det vet Corbyn. Dermed vil Labour i mars støtte et forslag som i en eller annen form tar til orde for en ny folkeavstemning, når May 12. mars legger fram sin utmeldingsavtale med EU i parlamentet.

Da er det store spørsmålet: Vil det være nok støtte til en ny folkeavstemning?

Saken fortsetter under bildet

SNUDDE: Jeremy Corbyn sier nå at Labour vil støtte en folkeavstemning dersom ikke Labours brexit-plan går gjennom. FOTO: NTB SCANPIX

Jeremy Corbyn sier nå at Labour vil støtte en folkeavstemning dersom ikke Labours brexit-plan går gjennom. FOTO: NTB SCANPIX

Presset

Corbyns utspill er av stor betydning fordi det vil føre til at de fleste i Labour stemmer for en ny folkeavstemning, noe som er nødvendig om det skal bli aktuelt. Labours landsmøte stemte overveldende for at det skulle være «på agendaen», men Corbyn har holdt igjen.

Han har vært utsatt for et sterkt press i partiet, blant annet brøt en gruppe Labour-representanter ut i forrige uke. I tillegg har grasrotbevegelsen Momentum, som ligger på venstresiden i Labour og hjalp Corbyn fram som leder, presset hardt på.

– Jesus Christ, jeg tror kanskje vi nettopp har vunnet en kampanje, tvitret Michael Chessum, aktivist på venstresiden i Labour, mandag kveld.

Som Dagsavisen skrev i en reportasje i helgen, er Chessum er blant dem som har presset hardt på for at Corbyn må endre brexit-strategi.

Om ikke Corbyn snur, vil Labour være ute av makten i minst et tiår, spådde Chessum i et intervju med Dagsavisen.

Ikke sikkert

Men: At Corbyn nå har gått inn for dette, er langt fra ensbetydende med at det vil bli flertall for en ny folkeavstemning i parlamentet.

Årsaken er en gruppe på rundt 25 Labour-representanter som er sterkt imot, og som ønsker brexit. En del av disse, eller flere eller alle, vil stemme imot Corbyns partipisk.

Dermed er spørsmålet hvor mange konservative politikere på pro-EU-siden som vil stemme kunne stemme for, og eventuelt oppveie for disse. Også opposisjonspartiene Liberaldemokratene og Det skotske nasjonalistpartiet vil stemme for en ny folkeavstemning.

For Corbyn-ledelsen er det likevel trolig ikke avgjørende at et forslag om folkeavstemning faktisk går igjennom. For dem vil det viktigste være å vise at man har prøvd å stanse en «tory-brexit».

Det viktigste med utspillet fra Corbyn side var trolig ikke å sikre en folkeavstemning, men å demme opp for presset og avskallingen i Labour og ikke få «skylda for brexit» av pro-EU-velgere i partiet. Corbyn har trolig gamblet med at det ikke blir noe av, lyder mange analyser.

For mange andre i Labour, derimot, er ønsket om en ny folkeavstemning som potensielt kan stanse brexit, svært viktig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stemmer onsdag kveld

Onsdag knyttes spenningen til hvilke forslag som får flertall i parlamentet, selv om den avgjørende avstemningen om å godkjenne utmeldingsavtalen først i mars.

Et tverrpolitisk forslag går ut på at exit-datoen, som er 29. mars, blir utsatt dersom May ikke får sin avtale igjennom innen 13. mars. Forslaget er lagt fram av Labour-politiker Yvette Cooper og konservative Oliver Letwin.

Tre av Mays statsråder hadde offisielt truet med å stemme imot statsministeren i Underhuset ved å støtte forslaget om å utsette brexit, og flere kunne komme til å gjøre det. Mays forslag om å gi mulighet til å utsette brexit er et forsøk på å komme disse i møte og unngå at de stemmer for det i denne omgang.

Cooper-forslaget handler primært om å unngå en «no deal», som for de fleste i parlamentet er et skrekkscenario.

Mer fra Dagsavisen