Verden

Hater Midtøstens menn kvinner?

KVINNEKAMP: Den 
egyptiske journalisten 
og feministen Mona 
Eltahawy utfordrer igjen konservative menn i Midtøsten. «Hvorfor hater dere oss», spør hun.

JENIN (Dagsavisen): Millioner av seere over hele Midtøsten satte seg i forrige uke foran sine fjernsynsskjermer for å se og høre en av de mest kjente feministene i det arabiske Midtøsten, Mona Eltahawy (46), på TV-kanalen al Jazeera. Alle visste det kunne bli eksplosivt.

- Menn leder en krig mot kvinner i Midtøsten. Når småjenter i Egypt får sine kjønnsorganer lemlestet, er det en krig mot kvinner. Når voldtektsofre i Jemen blir tvunget til å gifte seg med sine voldtektsmenn, da er ikke dette noe annet enn en krig, sier hun.

Ingen i studio klappet, mens hun fortsatte å liste opp overgrepene mot kvinner i regionen. Mens fjernsynskameraene rullet snakket hun om vold mot kvinner i hjemmene, om såkalte æresdrap, om kvinners posisjon i lovverket og ikke minst kvinners utdannings- og karriereforhold. Og hennes konklusjon var klar: Midtøstens menn hater kvinner.

Omfattende diskriminering

Få bestrider at kvinners stilling i arabiske land er nedslående. I enkelte land, som i Saudi Arabia, får ikke kvinner en gang lov til å kjøre bil, og må dekke til ansiktet når de viser seg offentlig. Over hele det arabiske Midtøsten er diskriminering mot kvinner utbredt og begrenser kvinners mulighet til å delta i samfunnslivet.

Spørsmålet er hvorfor. Enkelte peker på at kulturen i Midtøsten fremmer patriarkalske samfunn. Andre retter pekefingeren mot Islam, og mener religionen forfekter et mannsdominert livssyn. Andre igjen peker på at Midtøstens diktaturer har satt kvinners situasjon tilbake. Og heller ikke dette kan unnslås: mange vil si at det er nettopp slik det skal være.

- Når man ser på de 22 arabiske stat­ene, noen er rike som De forente arabiske emirater, andre er fattige som Jemen. Men det som forener det arabisktalende Midtøsten, er dette hatet mot kvinner, som så får sine forskjellige uttrykk på forskjellige steder, sier Eltahawy.

Men hun får ikke mye støtte, ikke en gang fra andre feminister.

- Hun forenkler bildet for mye, sier Aman Mohandees (33), en feministisk aktivist i den egyptiske organisasjonen Nazra. - Ingen steder i Midtøsten er det lett, men vi er ikke som saudiaraberne. I Egypt er mer enn 30 prosent av familiene forsørget av kvinner, sier Mohandees til Dagsavisen.

Menns tolkning

Problemet er landets konservative verdisyn, mener hun.

- Når kvinner blir sett på som eiendom av menn, må det ikke overraske hvis landets ledere også blir diktatorer, sier Mohandees.

Hun avviser imidlertid at Islam som religion fremmer et patriarkalsk verdensbilde.

- Det er ikke Islam som er problemet, men at menn tolker Islam. Det er klart de da skaper lover som gir dem herredømme, sier hun.

Både hun selv og Eltahawy har vært ofre for seksuell vold i Egypt.

- Under revolusjonen strømmet kvinner til Tahrir-plassen for å delta i demokratidemonstrasjonene. Vi drømte om bedre tider. Men nettopp der ble kvinner gjengvoldtatt. Av menn som sa de ville ha demokrati, sier Mohandees.

Vannskille

I en banebrytende forskningsrapport fra 2005, seks år før Den arabiske våren, hevder en gruppe arabiske intellektuelle at kvinners begrensede muligheter ikke bare er et hinder for kvinnene selv, men også for regionen. Rapporten beskriver «århundrer med undertrykking», og peker på at arabiske samfunn lider store tap ved ikke å ha tilgang til kvinner som en ressurs. FN-rapporten understreker at framskritt har funnet sted - blant annet har kvinner stemmerett i de fleste landene - men at den omfattende diskriminering må fjernes. På sett og vis er rapporten et vannskille.

Ifølge den palestinske og jødiske sosiologen Lila Abu-Lughod forvandlet rapporten spørsmålet om kvinners rettigheter i Midtøsten fra et spørsmål om «vestlig imperialisme» til et spørsmål om universelle menneskerettigheter.

- Forholdene for muslimske kvinner har lenge bare vært et viktig spørsmål i vestlig, politisk fantasi. Kvinner skulle «reddes» fra barbariske tradisjoner.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen