Verden

Hardt slag mot Sarkozys politiske ambisjoner

PARIS: Drømmen om et politisk comeback blir stadig fjernere for Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy, som onsdag ble siktet for maktmisbruk og bestikkelser.

Sarkozys partikolleger er i harnisk etter siktelsen og mener han er utsatt for en heksejakt. De anklager politiske motstandere for å drive fram en prosess som har til hensikt å ødelegge hans politiske framtid.

– Aldri før har en tidligere president blitt behandlet på en slik måte, og blitt utsatt for et slikt ustyrlig hat, sier Christian Estrosi, ordfører i Nice og medlem av Sarkozys konservative parti UMP.

Sarkozy, som var president fra 2007 til 2012, ble anholdt og tatt inn til avhør tirsdag i forbindelse med at han er mistenkt for å ha forsøkt å påvirke etterforskningen i en tidligere korrupsjonssak. Etter 15 timer i avhør ble han natt til onsdag fremstilt for dommere i Paris og siktet. Det er første gang noensinne at en tidligere fransk president er pågrepet i forbindelse med en politietterforskning.

Sarkozy selv var ventet å komme med sin første uttalelse om saken onsdag kveld, i de franske TV-kanalene TF1 og Europe 1.

Både president François Hollande og statsminister Manuel Valls framholdt samme dag at Sarkozy må anses som uskyldig inntil han eventuelt er dømt.

Risikerer fengsel

Sarkozy er nå løslatt, men siktelsen kan være nok til å ødelegge for hans planer om et politisk comeback under presidentvalget i 2017.

I teorien risikerer han opptil ti års fengsel hvis han blir dømt. Eksperter mener imidlertid at det er lite sannsynlig at ekspresidenten havner bak murene uansett om han blir kjent skyldig eller ei, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sarkozy har siden han gikk av som president i 2012, blitt knyttet til en rekke korrupsjonssaker. Blant mistankene er at Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi bidro til å finansiere Sarkozys valgkamp i 2007.

Det er etterforskningen av denne saken Sarkozy nå er siktet for å ha forsøkt å forpurre. Korrupsjonsjegerne er spesielt opptatt av å få fastslått hvorvidt Sarkozy forsøkte å få en dommer forfremmet til en stilling i Monaco i bytte mot innsideinformasjon.

Dommeren, Gilbert Azibert, fikk ikke stillingen, men han er nå siktet sammen med Sarkozy. Det er også Sarkozys advokat, Thierry Herzog. Herzogs advokat hevder at det finnes svært lite bevismateriale til å underbygge anklagene.

– Dette er bare basert på telefonavlytting, og lovhjemmelen for dette vil bli sterkt utfordret i retten, sier Paul-Alvert Iweins.

Var mistenkt for å utnytte arving

Sarkozy har tidligere også blitt etterforsket for å ha utnyttet Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt (91), men han er nå utenfor mistanke.

Bettencourt, som senere ble umyndiggjort, skal ha gitt store kontantbeløp til Sarkozys valgkamp.

Korrupsjonsjegerne fikk under etterforskningen tillatelse til å avlytte Sarkozys telefon, men etter fire resultatløse måneder oppdaget de at presidenten hadde en hemmelig telefon registrert på falskt navn. Politiet mistenker dermed at Sarkozy var blitt tipset om avlyttingen, og dette er ett av forholdene han nå er siktet for. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen