Mitt Romney hilser på tilhengere på et valgmøte i Miami i Florida etter en vanskelig uke.

Hardere fronter i USAs valgkamp

Videoen med Mitt Romneys uheldige uttalelser om halvparten av de amerikanske velgerne har skapt en tøffere tone i valgkampen.

Videoen ble beskrevet som en gavepakke til Demokratene og president Barack Obama, men Mitt Romney slår nå hardt tilbake og anklager Obama for å gjøre folk avhengige av offentlig hjelp. Tonen i valgkampen ser ut til å bli stadig bitrere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Personlig frihet

I et innlegg i USA Today skriver Romney at han er den rette til å hjelpe USAs fattige, fordi han vil oppmuntre til private investeringer og personlig frihet og hindre at velgerne blir avhengige av staten, slik han mener Obama gjør.

– I stedet for å skape et nett av avhengighet, vil jeg føre en politikk som skaper vekst i økonomien og løfter amerikanerne ut av fattigdom, skriver Romney.

På et møte for republikanske givere i Atlanta, det tredje givermøtet på to dager, anklaget han også Obama for å prioritere en storstilt offentlig politikk som hindrer personlige initiativ.

Tabber

Romneys strategi for seier i november er å gjøre valget til en folkeavstemning om Obamas håndtering av den svake økonomien, men den siste uka har valgkampen hans ikke gått helt etter boka.

En video som ble tatt opp i skjul på et møte med rike givere i mai, og som ble kjent mandag, gir inntrykk av at han avskriver nesten alle Obamas tilhengere, det vil si 47 prosent av alle amerikanere, som uansvarlige og arbeidssky trygdemottakere.

En meningsmåling som ble tatt opp denne uka, viser at 43 prosent har et dårligere inntrykk av Romney etter å ha sett videoen, mens 26 prosent, de aller fleste republikanere, har et bedre inntrykk. Uavhengige velgere liker ham generelt dårligere, og det er nettopp om disse kampen står de siste ukene før valget i november.

Gammelt opptak

For å slå tilbake mot Demokratene, som med videoen begjærlig grep anledningen til å hamre inn hvor lite Romney forstår seg på folk flest, har Republikanerne funnet fram et 14 år gammelt opptak der Obama går inn for en viss grad av statlig fordelingspolitikk.

– Mitt Romney og jeg stiller ikke til valg for å fordele rikdom. Mitt Romney og jeg stiller til valg for å hjelpe amerikanere til å skape rikdom, sa Romneys makker Paul Ryan på et valgmøte i Virginia.

Det hvite hus slo tilbake og sa at republikanernes bruk av det gamle opptaket tyder på at de er desperate etter dårlige dager.

– Noen ganger ser man noe som virker som et desperat forsøk på å snakke om noe annet. Kanskje det er det vi er vitne til nå, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney.

Tabbene

Og mediene synes også mer interessert i tabbene til Romney enn politikken hans.

«Gitt karikaturen han har tegnet av seg selv som en tonedøv plutokrat, kan det være at det blir vanskelig for ham å overbevise velgerne om at han er verdt å støtte i november», skriver Denver Post.

Peggy Noonan i Wall Street Journal skriver at det er en utbredt følelse i republikanske sirkler av at Romney er i ferd med å miste taket på hele valgkampen.

«Det er på tide å innrømme at Romneys valgkamp er inkompetent», skriver hun.

Ligger bak

Den siste daglige meningsmålingen til Reuters/Ipsos viser at Romney ligger 5 prosentpoeng bak Obama, med 43 til 48 prosent blant sannsynlige velgere. RealClearPolitics' daglige måling viser ham 2,9 prosent bak.

Mange andre målinger har ennå ikke registrert virkningen av videoen, men de fleste viser ham bak Obama allerede før videoen dukket opp.

I tillegg viser nye målinger at Obama har et forsprang i flere av vippestatene som avgjør valget. Målinger fra Quinnipiac gir Obama en ledelse på 6 prosentpoeng i Ryans hjemstat Wisconsin, 4 prosentpoeng i Virginia og 1 prosentpoeng i Colorado.