Verden

Harde kamper i går

UKRAINA: Arbeidet med å komme seg inn til flyvraket etter MH17, er fortsatt en nær umulig oppgave for observatører.

Ukrainske regjeringsstyrker tok i går kontroll over byen Avdijivka som ligger like ved opprørsbastionen Donetsk, opplyser militæret.

Byen har omtrent 40.000 innbyggere. Kampene raser fortsatt rundt stedet der et malaysisk passasjerfly krasjet den 17. juli, men onsdag morgen var det ikke meldt om ytterligere tap av liv, skriver NTB. Regjeringsstyrkene sier de er i gang med en «opprenskning» i byen Ilovajsk, som ligger om lag 40 kilometer fra flyvraket.

Harde kamper
De ukrainske regjeringsstyrkene har de siste ukene gjennomført en offensiv øst i Ukraina, og flere steder er separatistene forsøkt omringet. Deriblant i et større område rundt stedet der passasjerflyet styrtet 17. juli. 298 mennesker mistet livet. Det blir også meldt om kamper i Luhansk nordøst for Donetsk, som også kontrolleres av prorussiske opprørere. Ifølge lokale kilder er én person drept og ti såret i sammenstøt det siste døgnet fram til i går ettermiddag. 17 personer, deriblant fem barn, ble drept i byen Gorlovka tidligere denne uka.

Observatører stoppes
Nesten to uker etter at Malaysian Airlines MH17 styrtet, trolig etter å ha blitt skutt ned, ble internasjonale observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i går igjen forhindret fra å nå havaristedet, skriver BBC.

Det verserer en teori om at det ikke er av interesse fra den ukrainske hæren å la internasjonale observatører komme inn i krasjstedet. Dette fordi deres nærvær i området ville begrense hærens offensiv. Det ifølge BBCs Tom Burridge ifra Kharkiv utenfor det opprørskontrollerte området.

Men den intensjonen er hæren i så fall ikke alene om. De prorussiske separatistene i Øst-Ukraina beskylder OSSE for å tjene USAs og Ukrainas interesser. Nå truer separatistene med å stenge OSSE-observatørene ute fra området der det malaysiske flyet gikk i bakken for snart to uker siden.

Hviterussland vil være vert for samtaler mellom Ukraina, Russland og OSSE om krisen i Øst-Ukraina, meldte Ukrainas president Alexander Lukashenkos kontor i går, ifølge Reuters.
eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen