Innenriks

Harde fronter i Bangkok

URO: Thailands demonstranter blokkerer gatene og lover å gjøre hva de kan for å stanse søndagens valg. - Vi fortjener demokrati, sier Tam Parichad.

BANGKOK (Dagsavisen): Tusenvis av demonstranter har satt opp teltleirer i Thailands travle hovedstad, der trafikken snegler seg av gårde enda saktere enn vanlig. Sju store knutepunkter er blokkert og daglige demonstrasjoner dominerer deler av millionbyen. For hver dag som nærmer seg søndagens omstridte valg, hardner frontene mellom myndighetene og opposisjonen. 63 år gamle Tam Parichad har campet ute i to uker, og har ingen planer om å gi seg nå.

- Jeg gjør dette for barnebarnas skyld, de fortjener å vokse opp i et demokrati, sier Tam Parichad.

Kampen om Thailands framtid er på alles lepper i hovedstaden, der protestbevegelsen, kledd i Thailands røde, hvite og blå flagg, har blokkert en rekke gater siden 13. januar. Regjeringen har erklært unntakstilstand i verdensmetropolen, men har til nå latt demonstrantene i fred. Det kan endre seg i dagene som kommer.

Kjemper om makta

Det er statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering som er målet for protestene. Yingluck Shinawatra er søsteren til tidligere president Thaksin Shinawatra, som lever i eksil i Dubai etter alvorlige korrupsjonsanklager. Ifølge opposisjonen styrer Thaksin fortsatt Thailand gjennom sin søster.

- Den politiske krisen har preget landet siden Thaksin ble avsatt i et militærkupp i 2006. Det handler om både maktkamp og folkemobilisering, sier Marte Nilsen, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio).

Thailand er blant de tyngste økonomiene i Sørøst-Asia, og tjener store penger på turistindustrien. I fjor besøkte 28 millioner turister Thailand, som har en befolkning på 64 millioner. Både fruktselgere og tunge næringslivsaktører klager over manglende inntekter på grunn av uroen. Den politiske krisen kan også sende negative signaler til andre land i regionen. Thailands naboland Myanmar er midt i en skjør overgang fra militærdiktatur til demokrati.

- Demokrati kan bli oppfattet som ensbetydende med kaos, sier Marte Nilsen til Dagsavisen.

Advarsler

Tirsdag bestemte statsminister Yingluck at valget på søndag skal gå sin gang, til tross for advarsler fra Thailands valgkommisjon og voldsomme protester fra opposisjonen. Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban turnerer de sju protestleirene med jevne mellomrom og oppfordrer alle til å stanse valget.

De siste dagene har situasjonen tilspisset seg, og historiene om voldelige sammenstøt er mange. Minst ti mennesker skal være drept siden urolighetene startet. Bareier Nong Darkomai vil selv boikotte valget, og frykter vold foran valgdagen.

- De som vil stemme, bør få lov til det, sier Darkomai til Dagsavisen.

På bluesbaren Ad Here er stemningen høy mens Timi Jaya spiller. Utenfor diskuterer stamgjestene politikk ustanselig. De er bekymret for oppgraderingen av konflikten, men så rasende på regjeringen at de heller ikke vil søke samarbeid.

- De er ikke til å stole på, sier Vasan Sitthiket bestemt.

Skille by og land

Regjeringen har bred støtte i Thailands rurale strøk, og det er ingen tvil om at de vil vinne et flertall på søndag, hvis folket kommer seg til urnene. For artist Timi Jaya handler alt om korrupsjon. At opposisjonen vil sette til side demokratiske prinsipper for en periode, er hun ikke bekymret for. Reformene de krever innebærer blant annet et ikke-valgt folkeråd som skal legge fram forslag til reformer.

- Målet er demokrati, og det har vi ikke nå, sier Jaya.

Vil slåss

Regjeringen i Thailand vil utplassere 10.000 politifolk i hovedstaden for å sikre ro og orden under valgt kommende søndag. Under ei bru vest i Bangkok er pensjonist Siree Kan Ekchada mer enn kampklar. Hun er ikke bekymret, men lar være å si til sine to voksne barn at hun deltar i protestene.

- De er redde for sikkerheten min, men jeg føler meg trygg. Vi slåss for demokratiet, mot korrupsjonen som har pågått altfor lenge, sier Eckhada til Dagsavisen.

Hun er vever og veltalende, med hvit silkeskjorte og gult skjerf. Den tidligere bankansatte sier hun har vært politisk engasjert hele livet, og er glad thailenderne endelig har våknet opp.

- Vi må slåss for det vi tror på i dag, hvem vet hva livet bringer i morgen, sier hun.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen