Verden

Harde dager venter ofrene i Nepal

Det er kaotiske tilstander etter det katastrofale jordskjelvet. De hardest rammede områdene er fortsatt isolerte.

Bilde 1 av 5

To døgn etter jordskjelvkatastrofen i Nepal har hjelpeorganisasjonene fortsatt ikke fått oversikt over hjelpebehovet. Hus ligger i ruiner, veier er ødelagt og det er fortsatt ukjent hvor mange som er blitt rammet i områdene nærmest episenteret. Hjelpemannskaper har fortsatt ikke nådd fram til de isolerte landsbyene. Enkelte steder er det kun mulig å nå fram med esel.

– Det er fortsatt veldig kaotisk, og det er veldig vanskelig å komme til i området rundt episenteret, foreløpig har vi bare sett satellittbilder derfra, sier Gry Ballestad, Redd Barnas nødhjelpssjef.

Redd Barna har flere tiår lang erfaring i Nepal. De visste at et jordskjelv skulle komme, men ikke når eller akkurat hvor det ville ramme. Ballestad forteller at Redd Barna har jobbet mye med å forberede seg på det store skjelvet.

– Dette var en varslet katastrofe på mange måter. Det er ikke en overraskelse at det kommer et skjelv, men det er likevel en stor belastning, sier hun.

Barna trenger hjelp

Som i alle kriser er det de minste som blir hardest rammet. FN anslår at nær en million barn trenger akutt hjelp.

– Barna er spesielt sårbare i denne type kriser. Mange barn er kommet bort fra foreldrene sine og vi jobber med å finne ut hvem de er. Mange er også redde. Det er alltid viktig å få barna tilbake til skolen så fort som mulig, det er et trygt sted de kjenner, sier Ballestad.

Mange frykter fortsatt for etterskjelvene og er redde for å dra hjem til husene sine, og mange har heller ikke lenger et hjem å dra hjem til. Å skaffe folk husvære er et av de umiddelbare utfordringene Redd Barna og de andre hjelpeorganisasjonene nå tar tak i. I tillegg til å skaffe rent vann og kokekar så de som bor ute får laget mat.

Trenger vann

– Rent vann var allerede et problem i Nepal før skjelvet, nå er det et kjempeproblem, sier Ballestad.

Mangel på rent vann øker faren for sykdommer. FN frykter det kan bryte ut sykdommer i de mange midlertidige teltleirene i Katmandu. Flere tusen barn bor i leirene, og de er ekstra utsatt for infeksjoner, advarer FNs barnefond.

Nepals hovedstad Katmandu er en tettbefolket by med smale gater og dårlige hus. Mange av husene er blitt til grushauger. Men til tross for de store ødeleggelsene kunne det gått verre. Episenteret var 77 kilometer utenfor Katmandu. Det er et lyspunkt i alt det mørke, sier Bollestad i Redd Barna.

– Vi var forberedt på at det kunne komme et kjempeskjelv som skulle legge Katmandu i grus. Det skjedde ikke, sier hun.

Det bor langt færre mennesker i områdene ved episenteret enn i Katmandu. Fortsatt er det flere bygninger som står i hovedstaden, og flyplassen og veien til India er åpen. Det er helt avgjørende for at hjelpeorganisasjonene får transportert inn både folk og nødhjelp.

Mer fra Dagsavisen