Verden

Har Obama i ryggen

LØNN: Demokratene vil gjøre minstelønna til et av neste års valgkamptemaer. Fastfoodarbeider Jonnie McFee (24) ber Obama handle nå.

NEW YORK (Dagsavisen): Med fløyter, trommer og slagord har flere hundre fastfoodarbeidere samlet seg utenfor hamburgerkjeden Wendy‘s i sentrum av Brooklyn i New York. På innsiden står innehaveren og ser bekymret ut gjennom en låst dør. Til vanlig står Johnnie McFee (24) på kjøkkenet der inne. I dag streiker han i protest mot den lave lønna. Han tjener minstelønn på 7,25 dollar i timen, rundt 42 norske kroner. Med en datter å ta vare på, blir det aldri nok.

- Det går ikke rundt, rett og slett. Og det er ikke fordi vi ikke jobber hardt, sier McFee til Dagsavisen.

Dette er 24-åringens femte streikedag det siste året. Bevegelsen for å heve lønna til USAs fire millioner fastfoodansatte har vokst raskt siden den første streiken her i New York for ett år siden.

Demokratene til kamp

Protestene og den påfølgende debatten har også nådd Det hvite hus og president Barack Obama. I en tale i et av hovedstadens fattigste nabolag denne uka, tok Barack Obama igjen til orde for å øke den føderale minimumslønna på 7,25 dollar i timen.

- Tida er overmoden for å heve minimumslønna, som i dag er lavere enn den var da Harry Truman var president, sa Obama i en tale som ifølge Det hvite hus skulle definere neste års valgkamp.

Det er såkalte mellomvalg høsten 2014, til Representantens hus og deler av Senatet.

Ifølge organisasjonen Raise the Minimum Wage (Hev minstelønna), ville dagens minstelønn vært 10.74 dollar hvis den hadde fulgt inflasjonen de siste 40 årene. Fordi lavlønnsyrker er blant de raskest voksende yrkene i dagens USA, henger debatten tett sammen med diskusjonen om USAs økte økonomiske forskjeller.

- 2014 kommer til å bli en folkeavstemning over hvem som har hjulpet middelklassen og hvem som har jobbet mot middelklassen, sier den demokratiske representanten Steve Israel fra New York til USA Today.

Stort flertall

Et bredt flertall av amerikanerne støtter forslaget om å heve minstelønna, og demokratene håper derfor de kan vinne stemmer på å fremme kampen for høyere lønn som et sine valgkamptemaer neste år. Debatten er allerede i gang i flere delstater. I New Jersey stemte et flertall av velgerne for å heve delstatens minstelønn fra 7,25 dollar til 8,25 dollar under en folkeavstemning i forrige måned. Et lokalt initiativ i en forstad til Seattle, vant fram med en dobling av timelønna for de flyplassansatte. I delstater som Massachusetts, Idaho, Alaska og South Dakota fronter representanter fra det demokratiske partiet kamper for å heve minstelønna.

Krever dobling

Kendall Fells er en av organisatorene bak de mange streikene blant fastfoodarbeidere over hele USA torsdag. Han er organisatorisk leder i koalisjonen FastFoodForward, som blant annet består av nabolagsgrupper, kirker og fagforeninger. Målet er å få McDonald‘s og de andre store fastfoodkjedene til å betale en lønn arbeiderne kan leve av, sier Fells til Dagsavisen. Det betyr mer enn en dobling av dagens lønn, ifølge Fells.

En fastfoodarbeider tjener i gjennomsnitt ni dollar i timen, eller 18.720 dollar i året. Det er godt under fattigdomsgrensa på 23.000 dollar for en familie på fire. Ifølge en rapport fra UC Berkeley, får over 60 prosent av arbeiderne på fastfoodrestauranter en eller flere former for statlig velferdsstøtte.

- Vinnersak

Kendall Fells er overbevist om at høyere lønn for USAs minstelønnarbeidere vil være en vinnersak for Barack Obama.

- Det er noe folk er opptatt av. Stadig flere amerikanere jobber i for eksempel fastfoodindustrien, de fortjener en lønn de kan leve av, sier Fells til Dagsavisen.

Han understreker at de store selskapene ikke kan vente på politikerne for å heve lønningene.

- De kan og bør gjøre det umiddelbart, sier Kendall.

Lisa Comb, talskvinne for McDonalds, skriver i en e-post til Dagsavisen at McDonalds er svært opptatt av å gi sine ansatte «muligheter til å lykkes» og at selskapet tilbyr konkurransedyktige arbeidsvilkår.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen