Har ikke gitt opp Madeleine-saken

En politietterforsker er overbevist om at den mye omtalte forsvinningssaken av Madeleine McCann blir løst. Fredag slapp Netflix en omdiskutert dokumentar om saken.

Av Steffen Zachariassen - ABC Nyheter

Britiske Madeleine McCann var bare 4 år gammel da hun forsvant i feriebyen Praia da Luz i Portugal i 2007.

Madeleine forsvant sporløst fra sengen sin da hun lå og sov sammen med sine yngre tvillingsøsken i familiens leilighet, mens foreldrene spiste middag et par hundre meter unna.

Både portugisisk og britisk politi har drevet ulike etterforskninger. Men ennå har man ikke klart å oppklare hva som egentlig skjedde.

Etterforskningen av forsvinningssaken går under kodenavnet «Operation Grange» og har så langt kostet 11,6 millioner britiske pund, som tilsvarer 124 millioner kroner.

Les også: Ber om norsk bistand i Madeleine-saken

Tror på svar

Fredag la strømmetjenesten Netflix ut dokumentarserien «The Disappearance of Madeleine McCann» som tar for seg en av de mest omtalte kriminalsakene i nyere tid.

I alt 40 personer, blant annet eksperter, politietterforskere og vitner, bidrar i dokumentaren som er tilgjengelig for seere verden over.

En av de som har latt seg intervjue er Jim Gamble, en anerkjent politietterforsker innen barnesaker.

– Jeg tror fullt og fast på at vi i løpet av min levetid vil finne ut hva som skjedde med Madeleine McCann. Teknologiens fremskritt er lovende med tanke på det. År for år blir DNA-analysene bedre. Og for hvert år blir andre teknikker utviklet, blant annet ansiktsgjenkjenning, sier han i dokumentaren ifølge Fox News.

Saken fortsetter under bildet

Avisoppslag fra News of the World i 2007. Foto: Melanie Maps/AFP/NTB scanpix

 

Teori: Offer for menneskehandel

Privatetterforsker Julian Peribanez, som selv har jobbet med saken på oppdrag fra jentas foreldre, mener det er stor sannsynlighet for at hun fortsatt er i live.

Teoriene om hva som skjedde med den lille jenta har vært mange. Peribanez tror Madeleine kan ha blitt tatt av menneskehandlere.

– Oftest er det barn fra tredje verden som føres bort av disse gjengene, sier han i dokumentaren ifølge den amerikanske TV-kanalen.

– Madeleine hadde en høy økonomisk verdi (for menneskehandlere, journ. anm), sier han i dokumentaren og begrunner det med hennes bakgrunn som britisk jente fra middelklassen.

Ifølge britiske The Sun har det tatt over to år å lage serien.

Deltar ikke

Foreldrene til den savnede jenta, Kate og Gerry McCann, bidrar ikke i dokumentarserien. De stiller seg kritisk til at den slippes mens etterforskningen fremdeles pågår.

– Kate og Gerry og deres utvidede familie, samt venner, ble kontaktet for noen måneder siden og spurt om de ville delta i dokumentaren. Kate og Gerry ba aldri om dette, og kan ikke se hvordan dette vil bidra til letingen etter Maddie på et praktisk nivå - så de valgte å ikke delta, sier en talsmann for familien til The Guardian.

Visepolitimester i Scotland Yard, Mark Rowley, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at de ikke kan gi et svar på hva som skjedde med den lille jenta.

– Vi har ikke bevis for at Madeleine er i live eller ikke. Dette er fortsatt en savnet-sak, men vi er realistiske om hva vi kanskje har med å gjøre - særlig ettersom måneder har blitt til år, har han uttalt.

Les også: Hun vil erstatte Trump i Det hvite hus

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter