Verden

Har fått møte Sørbø

Norges ambassadør i Khartoum har møtt den norske minerydderen John Sörbö, som ble pågrepet i Sudan lørdag.

Norske myndigheter har helt siden Sörbö ble pågrepet av sudanske myndigheter lørdag, jobbet for å få tilgang til minerydderen fra Norsk Folkehjelp.

– Han er ved god helse og godt mot og sier han blir behandlet godt. Mer kan jeg ikke kommentere, opplyser Hanne Mefald i UD til NTB.

Møtet mellom ambassadør Jens-Petter Kjemprud og John Sörbö fant sted i det sudanske forsvarsdepartementet torsdag formiddag. Det varte i en knapp time. Også Norges ambassaderåd var til stede, men Mefald vil ikke si noe om hvem som eventuelt var representert fra sudanske myndigheter.

Kjemprud satt torsdag i kontinuerlige møter i Khartoum, blant annet med FN, men det er uklart om dette også omfattet møter med sudanske myndigheter.

Snarlig løslatelse?

Målet er å få løslatt Sörbö så snart som mulig. Om sjansene for å få til dette har økt som følge av torsdagens møte, er for tidlig å si, ifølge UDs talskvinne.

– Det vil jeg ikke spekulere på. Vi er fornøyd med å ha fått tilgang til Sörbö og ser at han behandles godt. Vi vil gjøre en ny vurdering av situasjonen når vi får en mer utfyllende rapport fra ambassadøren, sier Mefald.

I Norsk Folkehjelp anses møtet som et godt tegn på at det kan gå mot en snarlig løslatelse.

– Vi håper og tror han blir løslatt snart, sier generalsekretær Liv Tørres til NTB.

Hun viser til at det foregår en «tett og god dialog» mellom norske og sudanske myndigheter. I tillegg har Sörbö selv uttrykt optimisme og er ved godt mot.

Ukjent forklaring

Hva som egentlig skjedde da nordmannen, en sørsudaner, en sørafrikaner og en FN-ansatt brite angivelig havnet på feil side av grensen, er uklart.

– Vi vet at han har forklart seg for sudanske myndigheter, men vi vet ennå ikke detaljene i dette, sier Tørres, som også understreker at Sörbö er svært glad for støtten han har fått etter pågripelsen.

Norge samarbeider nå tett med både Sør-Afrika, Storbritannia og FN for å løse saken. Sörbö jobber for Norsk Folkehjelp, men var tilsluttet et mineryddingsoppdrag for FN da han ble pågrepet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen